
Navíc:
Rozvařená jablíčka
Švestková klevelapříp. jablečná přesnídávka a výrazná marmeláda
Do vyšší misky nalijeme mléko, přidáme 4 žloutky, smetanu, rum, cukr, sůl a mouku a vyšleháme hladké těsto. Zvlášť ušleháme bílkový sníh se špetkou soli a trochou cukru a lehce vmícháme do mléčné směsi.
Předehřejeme troubu na 180 st. C, vložíme do ní vyšší plech, do kterého nasypeme trochu cukru s vanilkou a když se rozpustí, zakápneme ho pár lžícemi rumu. Mezitím na palačinkové pánvi rozehřejeme máslo a z obou stran na něm osmažíme vysoké palačinky. Hotovou palačinku vždy přendáme do připraveného plechu v troubě a vidličkami roztrháme. Z uvedeného množství jsou 4 vysoké palačinky (na palačinkové pánvi). Troubu necháme stále zapnutou, dokud nedoděláme poslední palačinku.
Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle do hrnce. Přilijeme trošku vody, přidáme špetičku soli, skořici, rum, citrónovou šťávu a cukr. Podusíme. Nakonec v mícháme škrob rozmíchaný s cca deci vody a necháme zhoustnout.
Trhanec rozdělíme na talíře. Podáváme s rozvařenými jablíčky a švestkovou klevelou. Případně s jablečným pyré a výraznou marmeládou. Je-li hustá, rozředíme troškou horké vody.
Máte-li rádi zakysanou smetanu, můžete přidat také lžíci zakysanky.