Pohanku propláchnete ve studené vodě, vložíte do velké mísy, zalijete po okraj studenou vodou a necháte máčet cca 6 – 12 hodin.
Namočenou pohanku slijete a ještě jednou pod tekoucí vodou propláchnete a necháte okapat.
Do mixéru dáte vodu, olej, jablečný ocet, pohanku, česnek a vše umixujete do hladkého tekutého těsta.
Pokud nemáte mixér – nevadí, těsto umixujete na etapy i ve smoothie mixéru. Těsto vlijete do velké mísy a přisypete chia a lněná semínka.
Troubu předehřejete na 180°C. Formu na pečení vyložíte pečícím papírem.
V malé misce smícháte kukuřičnou mouku, sůl a sodu. Kukuřičnou směs vsypete do těsta a důkladně promícháte – velmi dobře to jde metličkou.
Těsto vlijete do formy, posypete slunečnicovými semínky a hned vložíte do předem vyhřáté trouby.
Pečete dle vaší trouby na 180° či 200 °C 50 – 60 minut (osobně v v elektrické troubě peču na 200 °C , v plynové peču na 180°C ).
Zda je upečeno, zjistíte jednoduše: do chleba vpíchnete špejli a bude-li po vyjmutí suchá, je upečeno – pokud se na ní nalepí těsto, ještě chvíli dopečete.
Po upečení chléb hned vyndáte z formy, přesunete na kovovou mřížku a necháte zcela vychladnout.
Chuťové obměny :
– místo česneku přidejte 1/2 kávové lžičky drceného kmínu
– k česnekové verzi můžete přidat 1 -2 polévkové lžíce sezamových semínek
Z vlastní zkušenosti doporučuji používat pohanku mechanicky loupanou – má o poznání jemnější chuť než pohanka termicky loupaná – která mnohým chuťově nesedí.