Bezlepkový chléb z pohankových krup

Recept kombinuje bezlepkovou mouku s různými semínky, navíc se obejde bez kynutí. Je vhodný pro bezlepkovou dietu a candida dietu – fáze III.

minimalistická kuchařka

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 400 g pohanka kroupy mechanicky loupaná
  • 50 g polohrubé kukuřičné mouky
  • 1 polévková lžíce chia semínek
  • 1 polévková lžíce lněných semínek
  • 5 polévkových lžic jablečného octa
  • 200 ml vody
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 1 rovná kávová lžička jedlé sody
  • 2 rovné kávové lžičky soli
  • 14 g česneku (4 středně veliké stroužky)
  • 2 polévkové lžíce slunečnicových semínek na posyp

Postup

1

Pohanku propláchnete ve studené vodě, vložíte do velké mísy, zalijete po okraj studenou vodou a necháte máčet cca 6 – 12 hodin.

2

Namočenou pohanku slijete a ještě jednou pod tekoucí vodou propláchnete a necháte okapat.

3

Do mixéru dáte vodu, olej, jablečný ocet, pohanku, česnek a vše umixujete do hladkého tekutého těsta.
Pokud nemáte mixér – nevadí, těsto umixujete na etapy i ve smoothie mixéru. Těsto vlijete do velké mísy a přisypete chia a lněná semínka.

4

Troubu předehřejete na 180°C. Formu na pečení vyložíte pečícím papírem.

5

V malé misce smícháte kukuřičnou mouku, sůl a sodu. Kukuřičnou směs vsypete do těsta a důkladně promícháte – velmi dobře to jde metličkou.
Těsto vlijete do formy, posypete slunečnicovými semínky a hned vložíte do předem vyhřáté trouby.

6

Pečete dle vaší trouby na 180° či 200 °C 50 – 60 minut (osobně v v elektrické troubě peču na 200 °C , v plynové peču na 180°C ).
Zda je upečeno, zjistíte jednoduše: do chleba vpíchnete špejli a bude-li po vyjmutí suchá, je upečeno – pokud se na ní nalepí těsto, ještě chvíli dopečete.
Po upečení chléb hned vyndáte z formy, přesunete na kovovou mřížku a necháte zcela vychladnout.

7

Chuťové obměny :
– místo česneku přidejte 1/2 kávové lžičky drceného kmínu
– k česnekové verzi můžete přidat 1 -2 polévkové lžíce sezamových semínek

Poznámka

Z vlastní zkušenosti doporučuji používat pohanku mechanicky loupanou – má o poznání jemnější chuť než pohanka termicky loupaná – která mnohým chuťově nesedí.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Šopský salát

Cuketové lasagne s hovězím masem a parmezánem

Dýňové minilívanečky s borůvkovým přelivem

Video: Francouzské eclairs s vanilkovým krémem namáčené v čokoládové polevě

Nepečený dezert s Nutellou a jahodami

Rajská polévka s bazalkou

Chia pudink s malinami a citrónem bez rafinovaného cukru

Cuketova pizza bez mouky

Video: Máslové košíčky s vanilkovým žloutkovým krémem z Hongkongu

Meruňkový tvaroháček

Dort „Daniela“ s pudinkovým krémem, marmeládou a kandovanými květy

Matcha cookies s čokoládou a guaranou