1. recept
- 100 g másla
- 2 – 3 lžíce holandského kakaa
- 1 lžíce hladké mouky
- 1/2 lžičky moučkového cukru
- 5 lžic mléka
- několik kapek vanilkového extraktu (zkuste si vyrobit domácí)
2. recept
- 150 g kvalitní hořké čokolády
- 1 lžíce holandského kakaa
- 1 hrnek cukru krystal (můžete nahradit třtinovým)
- 1/2 hrnku vody
3. recept
- 125 ml smetany ke šlehání
- 125 g hořké čokolády
Postup
1. recept
- V hrnci na plameni nebo ve vodní lázni smíchejte 50 g másla, kakao, hladkou mouku, moučkový cukr a mléko.
- Za stálého míchání zahřívejte, než se vše spojí.
- Přidejte 50 g másla a vanilkový extrakt.
- Pokud je hmota příliš hustá a tuhá, přidejte trochu mléka. Odstavte a použijte, jak potřebujete.
2. recept
- Ve vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu. Vmíchejte kakao, cukr a 1/2 hrnku vody.
- Za stálého míchání zahřívejte na mírném plameni, dokud směs nezhoustne.
- Odstavte a použijte.
3. recept
- Na mírném plameni (nebo ve vodní lázni) zahřejte v hrnci smetanu ke šlehání. Před tím, než bude smetana vřít, ji odstavte.
- Vmíchejte čokoládu, tím se rozpustí.
- Použijte na dort nebo řezy.