Zeleninová musaka

Jeden z receptů, který překvapí každého 'masáka'. Hotová sója mě až zaskočila tím, jak chutnala jako mleté a bešamelová poleva je k nerozeznání od rozpečeného sýru. Zkus a uvidíš!

Carrie Vega

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 1 cibule
  • 1 lilek
  • 1-2 rajčata
  • 1-2 brambory
  • balíček sojového granulátu
  • malý rajčatový protlak
  • rostlinný tuk
  • hl. mouka
  • hrnek mléka

koření :

  • vegeta/zel.bujón
  • provensálské
  • čubrica (doma ji moc lidí nemá, ale mají ji všude)
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř

Postup

1

Nejdříve nasyp sóju do litru vody a přidej lžíci vegety a kostku bujónu. Nech vařit 10-15min a pak zceď a vymačkej co nejvíc vody půjde.

2

Na rozpálenou pánev s olejem dej dělat cibuli. Když začíná zlátnout, přidej hotovou sóju, osol, opepři, přisyp lžíci provensálu a čubricy. Pořádne promíchej a tak po 8mi minutách vmíchej protlak. Na prudkým ohni za stálého míchání opékám kolem10ti minut. Mezi tím, co se směs dělá, si můžeš nakrájet zeleninu na plátky, jen papriku na proužky.

3

Zapékací mísu si vymaž olejem a dno vyplň plátky lilku, posol a dej na to směs z pánve. Nemusíš tam dávat všechno, záleží to na velikosti mísy a na množství zeleniny, který tam chceš dát. Pokračuj ve vrstvení v pořadí paprika, brambora, sůl, rajčata, jako poslední zase lilek. Trochu to přimáčkni k sobě, třeba obracečkou, posol a dej do trouby předehřáté na 180° (horkovzduch) na půl hodiny.

4

Než se nám to upeče, uděláme klasický bešamel. Na pánvi si rozpusť tuk a přisypávej hladkou mouku. Musíš hodně rychle rozmíchávat, ať se neudělají hrudky. Když už to bude pěkně husté, přilij mléko a stále míchej. Přidej lžičku soli a muškátového oříšku a míchej, dokud to nemá krémovitou konzistenci, potom odstav a čekej až ti cinkne trouba.

5

Skoro hotovou musaku vyndej z trouby a rozprostři přes celou plochu bešamel. Znovu to dej do trouby a peč dalších 15 minut.

6

Nech vychladnout, porcuj a podávej! My jsme si k tomu nakrájeli cherry rajčátka posypaná klíčky a opekli kousek lilku.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nejčokoládovější dort na světě, jen ze 3 ingrediencí

Veganské vindaloo

Thajská smažená rýže s krevetami a pikantní zálivkou

Cuketové dortíčky s marmeládou

Vláčné banánové muffiny bez tuku

Karbanátky z červené řepy

Vanilkové cupcakes s jemným krémem a marcipánem

Čokoládový dort

Švédský sypaný tvarohový koláč

Sladké ENERGY KULIČKY – rychlovka bez cukru

Zapečené cukety plněné fazolemi,rajčaty a sýrem

Domácí mini kremrole s vanilkovým krémem