kešu dip
Dáme vařit brambory ve slupce, vaříme je do změknutí (ale nemusí být úplně uvařené), potom je ochladíme studenou vodou a nakrájíme na poloviny, na plechu dopékáme v troubě při nižších teplotách pocákané olivovým olejem a posypané kořením.
Tofu podélně rozkrojíme aspoň na třetiny, kuchyňskou utěrkou vysajeme vodu, plátky položíme na rozpálenou pánev, kterou jsme jen trochu potřeli olejem, z horní strany posypeme kořením a zatěžkáme pokličkou, cca po 10 minutách je otočíme, horní stranu (tu, co byla předtím dole) pořádně okořeníme, opět zatěžkáme a necháme cca 4 minuty, opět otočíme a necháme další 4 minuty. Tento postup je důležitý proto, aby se tofu nenafouklo, chutná pak mnohem lépe.
Dip: Já jsem použila kešu máslo, pokud nemáte, kupte si kešu oříšky nesolené, nepražené (min. 100 g, klidně více), namočte minimálně na 3 hodiny (nejlépe přes noc), potom je přeceďte a v mixéru mixujte tak dlouho, dokud z nich máslo nevyrobíte, můžete si pomoci přidáním trochy olivového oleje.
Ke kešu máslu pak přidejte rostlinnou smetanu, na jemno nasekanou cibulku a rozmačkaný česnek (můžeme obojí i lehce osmahnout), okořeníme chilli, solí, červenou paprikou (s tou nešetříme), pepřem a dijonskou hořčicí – pořádně promícháme.
Tip: V dipu nahraďte normální sůl za sůl černou (kala namak), tato sůl je specifická svou vajíčkovou chutí a v tomto kešu dipu je neocenitelná! Seženete ji ve zdravé výživě. Podávejte s čerstvou zeleninou.