Množství rybízu si můžete upravit dle svých možností, já uvádím mojí letošní dávku sirupu. Kolik máte rybízu, tolik dejte vody. Cukr si můžete také upravit, u nás se sladí málo, takže ho moc nedávám, ale i tak je sirup velice sladký. Citron neupravujte:) má tam funkci konzervantu.
Začněte tím, že si připravíte sklenice. Ty musí být důkladně umyté. Pro větší jistotu je převařte nebo naplňte vařící vodou a nechte osušit. Stejně tak víčka, ty můžete potřít lihem.
Rybíz pořádně omyjte a případně odšťopkujte, já ho nechávám tedy i se šťopkami. Dejte do nádoby, v které ho budete moc zalít vodou, dávám do hlubokých pekáčků. Rybíz rozmačkejte, to dělám většinou hrnkem, a zalijte studenou vodou, ideálně převařenou. Nechte stát 24 h a občas promíchejte.
Po 24 h vodu z rybízu zceďte do hrnce, ideálně přes plátýnko, čím čistší vodu budete mít, tím spíš se vám sirup nebude kazit. Já tedy cedím jen přes hodně hustý cedník a tedy mi tam proklouzne i dužina, uchovávám sirup v lednici a ještě se mi nezkazil, krásně vydrží do další sezóny.
K přecezené vodě z rybízu přidejte cukr a šťávu z citronu a přiveďte k varu, míchejte, ať sirup nepřipálíte a nechte probublat tak 5 minut, za tu dobu se stihne i cukr zcela rozpustit. Poté stáhněte z plotýnky a ihned horké nalijte do připravených sklenic. Sklenice okamžitě důkladně zavíčkujte a otočte alespoň na čtvrt hodinky dnem vzhůru. To sirup zakonzervuje.
Uchovávejte v lednici.
Pokud chcete mít větší jistotu, můžete sirup zavařit, klasicky ve vodní lázni na 20 minut. Pak by měl vydržet i mimo lednici.
Tímto způsobem můžete sirup dělat i z jiného ovoce, dělám např. z ostružin.
TIP: když rybíz přecedíte, nevyhazujte ho, ale znovu zalijte vodou a celý proces znovu opakujte. Vody už dejte trochu míň, např. na 1,5 kg rybízu už jsem dala jen litr. U černého můžete i podruhé dát stejné množství. Z černého můžete takto připravit „druhák“ i „třeťák“, z červeného už třeťák nedělám, pak už je to jen obarvená voda, ale „druhák“ je naprosto v pohodě.