Rybízový sirup

Vždycky mě hrozně nebavilo obírat rybíz od šťopek a tak moje nejoblíbenější zpracování rybízu se za posledních pár let stal sirup. Navíc je velice lahodný a pokud ho nebudete dlouho tepelně upravovat, tak i plný vitamínů, na které je rybíz bohatý.

reBarbora's kitchen

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 1,5 kg rybízu
  • 1,5 l vody
  • 800 g třtinového cukru
  • 1 citron

Postup

1

Množství rybízu si můžete upravit dle svých možností, já uvádím mojí letošní dávku sirupu. Kolik máte rybízu, tolik dejte vody. Cukr si můžete také upravit, u nás se sladí málo, takže ho moc nedávám, ale i tak je sirup velice sladký. Citron neupravujte:) má tam funkci konzervantu.

2

Začněte tím, že si připravíte sklenice. Ty musí být důkladně umyté. Pro větší jistotu je převařte nebo naplňte vařící vodou a nechte osušit. Stejně tak víčka, ty můžete potřít lihem.

3

Rybíz pořádně omyjte a případně odšťopkujte, já ho nechávám tedy i se šťopkami. Dejte do nádoby, v které ho budete moc zalít vodou, dávám do hlubokých pekáčků. Rybíz rozmačkejte, to dělám většinou hrnkem, a zalijte studenou vodou, ideálně převařenou. Nechte stát 24 h a občas promíchejte.

4

Po 24 h vodu z rybízu zceďte do hrnce, ideálně přes plátýnko, čím čistší vodu budete mít, tím spíš se vám sirup nebude kazit. Já tedy cedím jen přes hodně hustý cedník a tedy mi tam proklouzne i dužina, uchovávám sirup v lednici a ještě se mi nezkazil, krásně vydrží do další sezóny.

5

K přecezené vodě z rybízu přidejte cukr a šťávu z citronu a přiveďte k varu, míchejte, ať sirup nepřipálíte a nechte probublat tak 5 minut, za tu dobu se stihne i cukr zcela rozpustit. Poté stáhněte z plotýnky a ihned horké nalijte do připravených sklenic. Sklenice okamžitě důkladně zavíčkujte a otočte alespoň na čtvrt hodinky dnem vzhůru. To sirup zakonzervuje.
Uchovávejte v lednici.

6

Pokud chcete mít větší jistotu, můžete sirup zavařit, klasicky ve vodní lázni na 20 minut. Pak by měl vydržet i mimo lednici.
Tímto způsobem můžete sirup dělat i z jiného ovoce, dělám např. z ostružin.

Poznámka

TIP: když rybíz přecedíte, nevyhazujte ho, ale znovu zalijte vodou a celý proces znovu opakujte. Vody už dejte trochu míň, např. na 1,5 kg rybízu už jsem dala jen litr. U černého můžete i podruhé dát stejné množství. Z černého můžete takto připravit „druhák“ i „třeťák“, z červeného už třeťák nedělám, pak už je to jen obarvená voda, ale „druhák“ je naprosto v pohodě.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Černé rýžové nudle s cukrem a ořechy

Jahodové závitky ála francouzský toust

Polentové noky

Video: Pravý ukrajinský boršč s hovězím masem

Nutellové cookies

Těstoviny s syrovo ořechovou omackou

Krémový nepečený fondán s brusinkami a pistáciemi

Segedínský guláš

Krémová polévka z kořenové zeleniny a tymiánu

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Osvěžující okurkovo-ředkvičkový salát s koprem

Video: Párty lasagnový dort, bez bešamelu ale se 3 druhy sýra