Nepečený dort s ovocným želé

Základem dortu je klasická sušenková vrstva, doplněná lehkým krémem. Tentokrát jsem záměrně vynechala čerstvý sýr a použila jogurt s tvarohem a smetanou. Na rozdíl od jiných krémů není smetana vyšlehaná, ale použitá ve své tekuté podobě. Možná i díky tomu mi krém chuťově i konzistencí připomíná panna cottu. Takže pokud ji máte rádi, určitě Vám bude chutnat i tento dort.

Víkendové pečení

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Nepečený dort (průměr 19 cm):

  • 100 g sušenek (použila jsem mix bebe dobré ráno a bebe rodinné)
  • 35 g rozpuštěného másla
  • 300 g řeckého nebo smetanového jogurtu min. 10% tuku
  • 200 g tvarohu ve vaničce
  • 150 g smetany ke šlehání 33%
  • 4-5 lžic cukru krupice
  • vanilkový extrakt, citronový olej
  • 7 g práškové želatiny (1 polévková lžíce) + 35 ml studené vody
  • čerstvé jahody nebo jiné ovoce (meruňky, maliny, borůvky …)

Ovocné želé:

  • 200 g mražených malin (jahody, lesní směs, meruňky)
  • 2 lžíce cukru
  • 2-3 lžíce vody
  • 3 g práškové želatiny (cca 1/2 lžíce) + 10 ml studené vody

Postup

1

Sušenky rozmixujte na jemno a smíchejte s rozpuštěným máslem. Dno dortové formy o průměru 19 cm vyložte pečícím papírem. Směs nasypte do formy a vytvarujte dno, lehce přimáčkněte. Dejte do lednice, než si připravíte náplň.

2

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte cca 10 minut nabobtnat.
V míse prošlehejte tvaroh s jogurtem. Smetanu dejte do kastrůlku společně s cukrem a na mírném ohni zahřejte, až se cukr rozpustí. Do smetany přidejte nabobtnalou želatinu a míchejte do úplného rozpuštění. Smetana nesmí být moc horká, cca 60 stupňů.

3

Do teplé smetany přidejte postupně několik lžic jogurtové směsi a vždy dobře promíchejte. Pak vraťte ke zbytku tvarohu s jogurtem a dobře pomíchejte. Můžete přidat lžičku vanilkového extraktu a citronový olej. Podle chuti případně přislaďte.

4

Jahody podélně rozřízněte a řeznou stranou vyskládejte podél celého obvodu dortu. Já jsem dovnitř formy dala páskovou folii, ale není to nutné. Jahody můžete rozložit i doprostřed dortu. Do formy nalijte jogurtovou směs a dejte do lednice alespoň na dvě hodiny ztuhnout.

5

Maliny dejte do kastrůlku, přidejte cukr a vodu a nechte chvilku povařit. Ještě horké přepasírujte přes sítko, aby se odstranili zrníčka. Pokud je směs příliš tekutá, vraťte ji do kastrůlku a nechte ještě chvilku povařit. Výsledkem by mělo být cca 150 g malinového pyré.
Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte asi 10 minut nabobtnat.
Malinové pyré zahřejte na cca 60 stupňů a přidejte nabobtnalou želatinu. Míchejte do úplného rozpuštění. Pyré nechte za občasného míchání trochu zchladnout, pak nalijte na zatuhlý dort. Dejte do lednice vychladit.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Rychlá snídaně z jedné pánve

Vanilkový cheesecake s pěnou z bílé čokolády

Ryba na masle s karfiolovo-zemiakovým pyré

Krémová květáková polévka

Jahodové řezy s piškotovým korpusem a pudinkem

Letní salát s krevetami, fenyklem a granátovým jablkem

Domácí fitness kapustové chipsy s olivovým olejem a solí

Expresní máslové řezy s čokoládou a ořechy

Nepečený koláč s arašídovou náplní a čokoládou

Originální bábovka

Podzimní dort s hruškovo-jablečným rozvarem

Brie pečený s malinami, vlašskými ořechy a medovou zálivkou