Kremrole

Na kremrole nepoužívám listové těsto, příliš se drobí a má tendenci ztvrdnout. Jinak ale proti listovému těstu nic nemám, pokud je domácí a připravené z másla, je to delikatesa. :)) Nicméně na kremrole se mi osvědčilo těsto z mouky, tuku a zakysané smetany. Jeho příprava je velmi rychlá a jednoduchá a kremrolky jsou z něj krásně křehké.

Víkendové pečení

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Na těsto budete potřebovat:
  • 380 g hladké mouky + na podsypávání
  • 250 g rostlinného tuku Hera
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 vejce na potření
  • tuk na pomazání trubiček
Italský sníh:
  • 150 g bílků (cca 5 ks) – pokojové teploty
  • 120 g cukru krupice/krystal
  • 240 g cukru krupice/krystal + voda na zalití
 

Postup

1
Z mouky, tuku a zakysané smetany vypracujte hladké těsto, nejlépe to jde v robotu. Zabalte do folie a dejte na několik hodin do lednice. Já ho připravuji obvykle den předem.
2
Trubičky si před prvním "návinem" pomažte tukem (Hera, máslo). Stačí si dát kousek tuku do dlaně a trubičku v ní lehce protočit. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 170 stupňů a zapněte horký vzduch.
3
Těsto po částech rozválejte na plát asi 2 mm silný a rádlem nakrájejte na přibližně stejně široké a dlouhé pruhy. Hodně záleží na tom, jak velké kremrole chcete upéct. U nás jsou oblíbené spíše mini kremrolky. Proužek těsta naviňte na připravenou "namazanou" trubičku a dejte na plech.
4
Všechny kremrole pomažte rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do vyhřáté trouby. Pečte 12–15 minut v závislosti na velikosti kremrolí, až jsou krásně zlaté. Dobře hlídejte, aby se Vám nespálily. Nechte chvilku vychladnout, pak opatrně stáhněte kremrole z trubiček, pozor jsou křehké. Pokud Vám kremrole nepůjde z trubičky stáhnout, ťukněte užší stranou trubičky o stůl a držte přitom trubičku jen za kremroli. Těsto se tak lehce uvolní.
5
Postup opakujte až do spotřebování celého těsta. Mě se obvykle povede asi 60 mini kremrolek, pokud budete dělat větší, bude jich méně. Mazat kovové trubičky při dalším návinu už není třeba. Těsto si nechávejte po celou dobu v lednici, protože díky velkému množství tuku poměrně rychle měkne a špatně se s ním pak pracuje. Ukrojte si vždy jen potřebný kus.
6
Bílky ušlehejte se 120 g cukru na pevný sníh. Na sporáku svařte 240 g cukru s vodou (vody jen na ponoření cukru) na teplotu 115–120 °C. Rozvar nemíchejte, jen naklánějte kastrůlek. Pokud nemáte teploměr, svařte tzv. na bublinu. Drátěné očko namočte do rozvaru a foukněte, pokud se tvoří bubliny, je hotovo. Za stálého šlehání pomalu nalévejte vřelý rozvar do sněhu a šlehejte až do mírného prochladnutí sněhu. Před plněním dejte sníh ještě na chvilku do lednice, lépe se s ním pak pracuje.
7
Sníh dejte do sáčku s hladkou trubičkou a plňte kremrole z obou stran, aby byl sníh pěkně po celé délce. Naplněné kremrole dejte do lednice rozležet. Před servírováním pocukrujte. Je lepší je nechat alespoň 1–2 dny odležet, ale dají se bez problémů jíst i hned po upečení :o)), jsou krásně křupavé, ale zároveň křehké.

Poznámka

Pro bezlepkovou variantu jsem použila bezlepkovou mouku Jizerka. Těsto je v tomto případě určitě lepší zadělat v robotu, protože bezlepková mouka hodně lepí, a nechat odležet přes noc v lednici. Vzhledem i chutí jsou kremrole téměř k nerozeznání, jen některé kremrolky během pečení trochu praskly, ale na chuti jim to nic neubralo. :o))
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Gulášová polévka

Domácí KFC kuře

Krémová polévka z červené čočky se zeleninou a chilli

Krůtí maso s ořechy a bylinkami

Makronky – macarons

Těstoviny s ricottou a avokádem

Polévka z cukrové kukuřice s koriandrovými krutony

Ovesná kolečka s avokádovou čokoládou

Japchae – korejské nudle se zeleninou, houbami a masem

11 způsobů jak nahradit vejce nejen při pečení

Hovězí enchiladas s avokádem a salsou

Máslové sušenky