Jablečný koláč se zakysanou smetanou a skořicovou drobenkou
Recept jako stvořený k podzimu. Využijte jablíčka a upečte krásný jablečný koláč, který má navíc zakysanou smetanu a bohatou vrstvu křupavé drobenky. S tímto receptem je úspěch zaručen.

Ingredience na 8 porcí
- 1 koláčovou krustu
- 2 lžíce hladké mouky
- ¼ lžičky soli
- ¾ hrnku cukru
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 vejce
- 1 hrnek zakysané smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 hrnky oloupaných a nakrájených jablek na kousky
- ⅔ hrnku hladké mouky
- ⅔ hrnku cukru
- 2 lžičky mleté skořice
- 4 lžíce změklého másla
Postup
Celkový čas přípravy: 90 min
Předehřejte troubu na 200 °C. Vyrobte koláčový korpus dle receptu. Po uložení těsta do formy dejte na dno pečící papír a zasypte jej rýží. Stačí jen tolik, aby papír dobře držel ve formě.
Pečte 10 minut, poté vyndejte z trouby. Odstraňte papír s rýží. Troubu nevypínejte.
V míse smíchejte dvě lžíce mouky, sůl, 3/4 hrnku cukru a muškátový oříšek. V druhé misce smíchejte vejce, zakysanou smetanu a vanilku. Nalijte mokré ingredience do suchých a dobře promíchejte. Nakonec přidejte jablka a přelijte směs do formy s korpusem. Pečte 15 minut.
Snižte teplotu na 180 °C a pečte koláč dalších 30 minut.
Mezitím smíchejte 2/3 hrnku cukru, 2/3 hrnku mouky a 2 lžičky skořice. Přilijte 4 lžíce másla a promíchejte do drobenky. Koláč posypejte drobenkou, zvyšte teplotu na 200 °C a pečte ještě 10 minut.
Vyndejte z trouby a nechte vychladnout na roštu.
Mohlo by vás zajímat:
inspirace jablka koláč pečení rychlé recepty sladké recepty snadné recepty
Zdroj: www.tasteandtellblog.com
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře