Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem

Áááá, další dýňový recept! A tady se, s dovolením, musím poplácat po zádech, protože tak pěkné jídlo jsem snad nikdy neuvařila. :D Dýňové noky jsou jednoduché a na rozdíl od těch bramborových, kterým se musí trošku pomoci nějakou hutnější a výraznější omáčkou, jsou chuťově výborné samy o sobě, takže se k nim lehký máslový přeliv hodí nejlépe. No a šalvěj s dýní jsou klasickou kombinací, která prostě nemůže zklamat. Pojďme na to!

Broccolicious

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 1 dýně hokkaidó
  • 1 lučina či žervé (60 g)
  • 2 vejce
  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 50 g másla
  • hrstka šalvějových lístků (čerstvých nebo sušených)
  • olivový olej

Postup

1

Nejprve si připravíme dýňové pyré. Dýni rozkrojíme, vydlabeme a nakrájíme na kostičky. Nyní máme dvě možnosti. Buď můžeme dýni jednoduše uvařit a bude to rychlejší, nebo ji můžeme upéct, což bych tady doporučila, protože pyré z vařené dýně je tekutější a budete pak muset použít mnohem více mouky. Takže si nakrájenou dýni rozložte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olivovým olejem a dejte péct na cca 35 minut na 180 °C. Upečenou dýni poté rozmixujte a budete mít krásně hutné pyré.

2

K výrobě těsta už stačí jen do pyré přidat sůl, vejce a postupně během ručního zpracování přisypávat mouku. Vzniklé těsto si rozdělíme na 5 částí, ze kterých na pomoučené podložce vyválíme válečky, které nožem rozkrájíme na jednotlivé noky.

3

Noky vhoďte do vroucí osolené vody a vařte zhruba 2 minuty. To, že jsou noky hotové, poznáte podle toho, že vyplavou nad hladinu.

4

Máslový přeliv si připravíte rozehřátím másla, do kterého vhoďte několik lístků šalvěje, nádherně máslo provoní. Roztopené máslo nakonec trošku osolte.

5

Před podáváním hoďte noky s kouskem másla na pánev a chvíli je ze všech stran opékejte, získají krásnou barvu a v Itálii to tak prý dělají. :D
Opečené noky přelijte šalvějovým máslem a nakonec to můžete posypat nastrouhaným sýrem dle vašeho výběru!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Trhané hovězí

Beetburger – veganský řepný burger s guacamole

Rukolové trubičky s dvěma druhý náplní

Soba nudle s asijskou omáčkou a kešu ořechy

Boršč – luxusní polévka z červené řepy

Jednoduché lilkové lasagne

Špenátové vafle se sýrem cottage

Makedonský sladký chléb kozinjak

Kuřecí závitek se sušenými rajčaty a mozzarellou

Lehce pikantní BBQ marináda s česnekem a medem

Rebarborový koláč s fit drobenkou

Ostružinová zmrzlina