Indická červená čočka

Červená čočka je moje nejoblíbenější luštěnina – nemusí se namáčet, je hned hotová a obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek (selen, zinek, B6, vlákninu...).

Eva Hemmerová

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • balení červené čočky (500 g)
  • 1 cibule
  • zelená část pórku
  • zeleninový vývar nebo zeleninový bujón
  • 300 ml kokosového mléka (postačí i domácí)
  • trocha řepkového oleje
  • 2 lžičky koření garam masala
  • 2 lžičky kari
  • 1 chilli paprička
  • 2 výhonky citronové trávy
  • lžička černuchy
  • sůl

Postup

1

Cibuli nakrájíme na jemno a smažíme do zlatova na troše oleje. Přidáme koření (garam masala, kari, černucha) a 1 na drobno nasekanou chilli papričku bez semínek. Opražíme. Tím koření zvýrazní svou chuť.

2

Přidáme propláchnutou červenou čočku, promícháme a zalijeme vodou s bujónem nebo zeleninovým vývarem. Vodu průběžně doléváme.

3

U citronové trávy odkrojíme dolní dřevitou část, plochou části nože rozmáčkneme. Horní část nakrájíme na drobná kolečka a oboje přihodíme k čočce. Pórek nakrájíme na kolečka a také přidáme – já přidala pouze tu zelenou část a zbytek zamrazila.

4

Přilijeme kokosové mléko, pořádně promícháme a dusíme do změknutí až rozvaření čočky. Pokud by byla směs příliš řídká, zahustíme lžící tapiokové mouky rozmíchané v troše vody.

5

Ke konci vyndáme dřevitou část citronové trávy, dosolíme a případně dokořeníme dle chuti.

6

Podáváme s rýží, já obvykle připravuji 1/2 rýže natural s 1/2 bílé rýže nejlépe basmati.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Kuskus s kukuřicí

Quiche (koláč) s hruškami, gorgonzolou a slaninou

Špaldový cibulový chléb

Nízkotučné cuketové brownies

Zmrzlina z melounu cantalupe s mátou

Kuřecí smetanový paprikáš s rajčaty

Pečené tofu s quinoovým salátem

Pikantní cuketová směs na topinky

Video: Overnight oats – 6 variant ovesných kaších připravených přes noc

Sýrovo-cuketové cupcakes se sušenými rajčaty a bazalkou

Rychlé krevetové kari

Citronový koláč s pudinkovým krémem