na korpus
9 vajíček
tolik kolik váží vejce ve skořápce Korunního cukru na pečení
tolik kolik váží vejce polohrubé mouky (odečtěte 50 g a místo toho dejte…)
… 50 g kvalitního kakaa (já jsem použila kakao Van Houten)
19 lžic horké vody
na krém
180 g Willie´s Cacao Venezuelan Black Carenero
500 g smetany ke šlehání
150 g másla
100 g Korunní cukr moučka
1 kg mascarpone
200 g kysané smetany
na dokončení
200 g kvalitní malinové marmelády
12 ks Willie’s Cacao Raspberry Truffles
100 g smetany ke šlehání
100 g Willie’s Cacao Rio Caribe Gold
Neděste se množství surovin. Když dodržíte popsaný postup, tak se vám dort povede na jedničku s hvězdičkou a moc si pochutnáte!
Dort je vysoký, ale ne příliš široký. K jeho vyztužení použijte dřevěné dortové výztuhy.
Další tip je na formu, ve které budete péct. Nepekla jsem v dortové formě, ale v hrnci Tefal Ingenio. Tohle nádobí používám už asi šest let a jsem nadšená z jeho všestrannosti. Můžu v něm vařit,ale i péct v troubě nebo uchovávat potraviny v lednici. Použila jsem dva hrnce o průměru 17 cm a jeden o průměru 19 cm. Ty jsem vystříkala olejem ve spreji a vysypala polohrubou moukou. Korpus z nich krásně vypadne, nic se vám nepřichytí. Fakt doporučuji. A ten, kdo pravidelně nepeče, tak nemusí doma skladovat další věc navíc, dortové formy.
Pojďme na to…
Zvažte si vajíčka ve skořápce. Já jsem navážila 480 g. Vy určitě navážíte trochu jinak. Podle toho jaké vám vyjde číslo, tolik gramů cukru si připravte. Já používám Korunní cukr na pečení, v pohodě bude i cukr krupice. Připravte si také polohrubou mouku. Odvažte si jí o 50 g méně než vážila vajíčka ve skořápce. Protože místo těch 50 g mouky si připravte 50 g kvalitního kakaa. Smíchejte ho v misce s moukou.
A můžeme se pustit do práce.
Troubu předehřejte na 175 °C.
Oddělte žloutky od bílků. Žloutky nechejte připravené v malé misce. Bílky vyšlehejte metlou v robotu do tuhého sněhu a přesuňte je do velké mísy, ve které budete připravovat těsto. Já mám pro tyhle účely fakt velkou nerezovou mísu (myslím, že Ikea).
Do mísy robota dejte žloutky. Já mísu od sněhu ani nemyju, není to nutné. Ke žloutkům přidejte cukr a šlehejte. Postupně přidejte 18 lžic horké vody. Šlehejte tak dlouho, až se cukr rozpustí a vznikne vám úžasný sladký žloutkový krém.
Ve velké míse máte bílky. Na střídačku k nim přidávejte mouku promíchanou s kakaem a žloutkový krém. Míchejte opatrně, ať sníh příliš neubijete.
Těsto na korpus rozdělte do všech tří připravených forem – hrnců, které jste předem vymazali a vysypali. Všechny tři části korpusu vám vejdou do trouby na rošt vedle sebe. Pečte asi 45 minut. První půl hodiny vůbec neotevírejte troubu, aby vám korpus neklesl.
Po půl hodině můžete zkusit, jestli je korpus upečený. Když sáhnete na střed těsta, bude na dotek pevné. Ujistěte se vpichem špejle do středu korpusu. Když vyjde ven čistá, je hotovo.
Vyndejte všechny tři formy – hrnce na mřížku a nechejte vychladnout. Až budou úplně chladné, vyklopte je ven.
Příprava krému
V menším hrnci přiveďte k varu 300 g smetany ke šlehání. Poté stáhněte z plotny a nasypejte do ní 90 g čokolády Willie´s Cacao Venezuelan Black Carenero, kterou jste předtím nasekali na menší kousky. 90 g je jeden váleček ze dvou, které najdete v balení.
Čokoládu nechejte v horké smetaně stát asi pět minut a poté rozmíchejte metličkou.
Do robota dejte šlehací metlu a do mísy robota dejte máslo a cukr moučka. Společně ušlehejte. Po lžících přidávejte čokoládovou směs. Až se všechny složky spojí, začněte přidávat mascarpone.
Vždycky přidejte zhruba půl kelímku a důkladně zašlehejte. Takto zpracujte celé 1 kg mascarpone. Hotový ušlehaný krém ještě pořádně a dlouze promíchejte velkou vařečkou. Aby nebyl až tak moc nadýchaný a jednotlivé vrstvy dortu se nebudou rozjíždět.
Připravte ještě jiný druh krému, ať je náplň dortu trochu pestřejší. I když pořád půjde jen o čokoládu. Opět přiveďte k varu smetanu, tentokrát 100 g. Do ní dejte nasekaných 90 g Willie´s Cacao Venezuelan Black Carenero.
Nechejte pět minut stát a rozmíchejte metličkou. Postupně přidávejte zakysanou smetanu a vmíchávejte ji do čokoládové hmoty. Výsledný krém bude trochu tmavší než krém z mascarpone. Použijte ho na spojení jedné nebo dvou vrstev dortu.
Krémy jsou připraveny. Dejte je na hodinu vychladit do lednice.
Prokrojte korpusy. Máte celkem tři upečené korpusy. Každý prokrojte dvakrát, aby z každého korpusu byly tři kusy. Každé patro korpusu natřete malinovou marmeládou.
Spodní část dortu bude korpus z hrnce o průměru 19 cm. Úplně nejdříve použijte tmavší krém se zakysanou smetanou. Tím spojte první dvě patra dortu. Možná se vám povede spojit i druhé s třetím, co záleží na tom, kolik krému použijete. Pokud tmavší krém stačit nebude, přidejte už trochu krému s mascarpone. Uhlaďte boky, které ještě nemusíte natírat nahotovo. Stačí jen vyplnit krémem tak, aby byly boční strany hladké, bez děr. Takto připravený první korpus dejte vychladit do lednice.
Stejně pokračujte s dalšími dvěma prokrojenými korpusy. Teď už ale používejte krém s mascarpone. Rozdělte si ho tak, aby vám zbylo dost krému i na potření celého dortu, až jej zkompletujete. Každý korpus naplňte krémem a zamažte okraje tak, aby byly strany hladké.
Dejte vychladit do lednice. Ideálně na tři až čtyři hodiny, klidně i přes noc.
Potom na sebe všechny korpusy poskládejte. Ten o průměru 19 cm dejte samozřejmě dospodu. Korpusy spojte dřevěnými dortovými výztuhami. Ty zkraťte tak, aby byly v dortu celé schované. A nyní dort pomažte ze stran a shora zbylým krémem. Pracujte cukrářskou špachtlí nebo příborovým nožem.
Já jsem nakonec po celé výšce i obvodu udělala čáry vidličkou. Dort jsem si dala na otočný podnos a jela jsem vidličkou dokola, až vznikly čáry.
Dort nechejte hodinu vychladit v lednici a přejděte k závěrečnému dokončení.
100 g smetany přiveďte k varu. Nalámejte do ní čokoládu Willie’s Cacao Rio Caribe Gold a nechejte pět minut odstát. Poté rozmíchejte metličkou. Vznikne čokoládová ganache. Tu nechejte vychladnout. Chladnou ji natírejte na boky dortu. Vyplňte rýhy v krému. Ganache uhlaďte.
Nahoru naskládejte malinové pralinky. Máte hotovo! Juchu!
Dort chutná naprosto dokonale. Krém je jemný, těsto nadýchané.