
Křehké těsto na tartaletky:
Citronový krém (lemon curd):
Změklé máslo prošlehejte s cukrem a solí, pak přidejte vejce. Není třeba šlehat do pěny, jen aby se všechno hezky spojilo.
Přidejte prosátou mouku a na malé otáčky promíchejte. Těsto se nespojí úplně, stačí drobenka. Těsto vyklopte na vál a rychle rukama dopracujte. Zabalte do folie a dejte do lednice vychladit, asi na hodinu.
Připravte si formičky na tartaletky a vymažte je máslem. Můžete použít tartaletky různých velikostí, nejlepší jsou ty s vyjímatelným dnem.
Těsto rozválejte na sílu asi 3 mm, dobře to jde mezi dvěma foliemi, vyložte jím jednotlivé formičky. Hezky upravte okraje a lehce zamáčkněte. Dejte do lednice na hodinu vychladit.
Troubu předehřejte na 170 stupňů. Tartaletky lehce propíchejte vidličkou, naskládejte na plech a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut, až jsou lehce do zlatova. Délka pečení závisí na velikosti formiček a síle těsta. Nechte chvilkou vychladnout, pak opatrně vyklopte z formiček.
Prsty promněte citronovou kůru s cukrem, až se uvolní olej z kůry a cukr lehce zvlhne. Pokud použijete citronový olej, tento krok vynechejte.
Vejce, cukr s kůrou a citronovou šťávou dejte do kastrolku, nejlépe s dvojitým dnem. Na mírném ohni zahřívejte za stálého míchání, až směs dosáhne teploty asi 85 stupňů.
Stáhněte z kamen a nechte zchladnout na 55-60 stupňů. Pokud Vám vadí kousky citronové kůry, krém můžete v této fázi propasírovat.
Po malých kouskách začnete přidávat změklé máslo do krému a pomocí tyčového mixéru mixujte do hladké emulze. Když spotřebujete všechno máslo, pokračujte ještě chvíli v mixování, až směs zesvětlí a lehce nabude. Tak trochu připomíná vzhledem majonézu :)) Místo tyčového mixéru můžete samozřejmě použít i klasický stolní mixér.
Citronový krém rozdělte do připravených, zcela vychladlých tartaletek a dejte chladit do lednice. Můžete ozdobit čerstvým ovocem a sekanými pistáciemi.