Citronové tartaletky

Tartaletky z křehkého těsta plné jemného citronového krému. Vyvážená kombinace sladké a lehce nakyslé chuti, která ohromila i odpůrce citronových dezertů :)

Víkendové pečení

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Křehké těsto na tartaletky:

  • 90 g změklého másla
  • 75 g cukru krupice
  • špetka soli
  • 1 malé vejce
  • 190 g hladké mouky

Citronový krém (lemon curd):

  • 100 g vajec
  • 120 g cukru krupice
  • 80 g čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • kůra ze 2-3 citronů (chemicky neošetřených) nebo citronový olej
  • 150 g másla, pokojové teploty

Postup

1

Změklé máslo prošlehejte s cukrem a solí, pak přidejte vejce. Není třeba šlehat do pěny, jen aby se všechno hezky spojilo.
Přidejte prosátou mouku a na malé otáčky promíchejte. Těsto se nespojí úplně, stačí drobenka. Těsto vyklopte na vál a rychle rukama dopracujte. Zabalte do folie a dejte do lednice vychladit, asi na hodinu.
Připravte si formičky na tartaletky a vymažte je máslem. Můžete použít tartaletky různých velikostí, nejlepší jsou ty s vyjímatelným dnem.

2

Těsto rozválejte na sílu asi 3 mm, dobře to jde mezi dvěma foliemi, vyložte jím jednotlivé formičky. Hezky upravte okraje a lehce zamáčkněte. Dejte do lednice na hodinu vychladit.
Troubu předehřejte na 170 stupňů. Tartaletky lehce propíchejte vidličkou, naskládejte na plech a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut, až jsou lehce do zlatova. Délka pečení závisí na velikosti formiček a síle těsta. Nechte chvilkou vychladnout, pak opatrně vyklopte z formiček.

3

Prsty promněte citronovou kůru s cukrem, až se uvolní olej z kůry a cukr lehce zvlhne. Pokud použijete citronový olej, tento krok vynechejte.
Vejce, cukr s kůrou a citronovou šťávou dejte do kastrolku, nejlépe s dvojitým dnem. Na mírném ohni zahřívejte za stálého míchání, až směs dosáhne teploty asi 85 stupňů.
Stáhněte z kamen a nechte zchladnout na 55-60 stupňů. Pokud Vám vadí kousky citronové kůry, krém můžete v této fázi propasírovat.

4

Po malých kouskách začnete přidávat změklé máslo do krému a pomocí tyčového mixéru mixujte do hladké emulze. Když spotřebujete všechno máslo, pokračujte ještě chvíli v mixování, až směs zesvětlí a lehce nabude. Tak trochu připomíná vzhledem majonézu :)) Místo tyčového mixéru můžete samozřejmě použít i klasický stolní mixér.
Citronový krém rozdělte do připravených, zcela vychladlých tartaletek a dejte chladit do lednice. Můžete ozdobit čerstvým ovocem a sekanými pistáciemi.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Dietnější vanilkové minicheesecaky

Jednoduchý kokosový moučník bez mouky

Karelský piroh

Domácí afrodisiakum

Křupavý losos s tatarskou omáčkou

Jemné sušenky s čokoládou a skořicí

Pečené kuřecí závitky s pestem a slaninou

Tiramisu

Kakaový koláč s hruškami

Video: 7 jedinečných japonských dezertů

Mandlový dezert s amarettem a olivovým olejem

Kuřecí řízky s kokosovou strouhankou