Smetanový čokoládový dort s arašídy

Kombinaci ořechů a čokolády se vyrovná jen máloco. Zkuste upéct tento tvarohový dort, který ani jednou z těchto surovin rozhodně nešetří. Množství ingrediencí je určeno pro malou dortovou formu (o průměru cca 13 cm). Pokud chcete mít dort větší, znásobte množství ingrediencí.

Redakce

Autor

Rated 0.0 out of 5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Na korpus

  • 50 g čokoládových sušenek (např. cookies)
  • 2 lžíce opražených nesolených arašídů
  • 1/2 lžičky cukru
  • špetka soli
  • 1 a 1/2 lžíce změklého másla

Na tvarohový základ

  • 140 g smetanového sýra (Philadelphia nebo žervé)
  • 28 g hořké čokolády, rozpuštěné ve vodní lázni
  • 2 lžičky kakaového prášku
  • 3 lžíce cukru
  • 1 větší vejce
  • 1/4 lžičky vanilky (můžete nahradit vanilkovým extraktem nebo vanilkovým cukrem)

Na čokoládové arašídy (arašídy v čokoládě)

  • 57 g hořké čokolády
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce medu
  • špetka soli
  • 1/4 hrnku opražených nesolených arašídů

+ tuk a mouka na vysypání formy

Postup

1

Dejte předehřát troubu na 180 °C. Připravte si formu na dort (pro uvedené množství ingrediencí formu o průměru 13 cm) a vymažte ji trochou tuku a vysypejte moukou.

2

V kuchyňském robotu smíchejte čokoládové sušenky, arašídy, cukr, sůl a rozpuštěné máslo (tj. všechny ingredience na korpus).

3

Těsto vlijte do připravené formy na dort. Dejte do předehřáté trouby a pečte 8 – 9 minut. Poté vyjměte z trouby a dejte bokem. Snižte troubu na teplotu 150 °C.

4

V míse smíchejte všechny ingredience na tvarohový základ. Míchejte důkladně, ale zároveň těsto nepřemíchejte, aby neobsahovalo příliš vzduchu a dort pak nebyl popraskaný.

5

Těsto na tvarohový základ nalijte na mírně vychladlý korpus. Pečte 36 – 38 minut při 150 °C. Nechte dort v troubě, ale troubu vypněte a nechte jí pootevřené dveře. Takto nechte dort po dobu 30 minut.

6

Dort vyjměte z trouby a položte na mřížku nebo prkýnko po dobu dalších 30 minut.

7

Nožem obkružte stěny dortové formy, abyste tak oddělili dort od formy. Dort přikryjte potravinářskou folií a dejte do lednice. Nechte dort chladit v lednici alespoň 4 hodiny.

8

Připravte si čokoládové arašídy: Bokem si vyložte plech nebo pánev pečicím papírem. Ve vodní lázni rozpusťte a smíchejte čokoládu, máslo, med a sůl. Až je čokoláda roztavená a lesklá, přisypejte opražené arašídy. Ihned nalijte tuto směs na připravený pečicí papír. Nechte vychladnout.

9

Až bude dostatečně vychlazený dort z lednice, opatrně ho vyjměte z formy na talíř a ozdobte velkými kousky čokoládových arašídů .

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Točený koláč s náplní z jarní cibulky a strouhaného sýra

Citronové řezy

6 receptů na osvěžující ovocnou Sangrii

Karameloví perníčci

Jemná polévka s kuřecím masem a zeleninovými nudličkami

Vanilkovo – karamelové lasagne pro odvážné

Medová kuřecí křidélka s rýžovými nudlemi

Koláč s meruňkami a se sušenkami amaretti

Nejrychlejší recept na výborný zdravý mrkvový dort

Americký jablečný koláč

Zelené kuřecí kari

Zapečené jáhly se zeleninou a tempehem