Ingredience na 8 až 12 porcí
Korpus
- 375 g polohrubé mouky
- 500 g cukru
- 125 g kakaového prášku
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 0,5 l mléka
- 225 g rozpuštěného másla
- 4 lžíce medu
- 2 lžičky vanilkového extraktu (recept na domácí vanilkový extrakt)
- 1/2 hrnku čokoládové čočky (hrnkem je myšlen klasický hrnek o objemu 0,25l) Čokoládovou čočku seženete v jakémkoliv větším supermarketu, nebo v mnoha eshopech. Stačí si dát vyhledat: “Čokoládová čočka”
Krém
- 600 g moučkového cukru
- 125 g kakaového prášku
- 115 g rozpuštěného másla
- 200 – 250 ml mléka. (Začněte nejdříve s 200 ml pak případně přidejte.)
- 1 lžička vanilkového extraktu (recept na domácí vanilkový extrakt)
Poleva
- 200 g čokolády na vaření
- trocha libovolného likéru na pokapání korpusu (Ideální je kávový/Kahlua)
- 2 hrnky plné čokoládové čočky (hrnkem je myšlen klasický hrnek o objemu 0,25l)
- oblíbené čokoládové bonbony z bonboniéry na vrch dortu (nemusí být)
Postup
(Poznámka pro vegany: Namísto mléka můžete použít vodu, nebo zchlazenou kávu. Namísto másla můžete použít rostlinný olej. Namísto medu můžete použít sirup z kukuřice.)
Korpus
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Vysypeme si dvě formy o průměru 20 – 23 cm moukou a na dno položíme pečící papír. Dáme stranou
V míse promícháme mouku, cukr, kakaový prášek, pečící sodu a sůl. V druhé míse si promícháme mléko, máslo, med a vanilkový extrakt. Poté postupně přisypeme suché ingredience do tekutých. Pečlivě promícháme, dokud se vše nespojí. DO těsta nakonec vmícháme čokoládovou čočku. Těsto nalijeme do připravených forem a pečeme 30 až 45 minut, nebo dokud těsto neprojde “špejlovým testem” (Do těsta zapíchneme špejli a pokud ji vytáhneme suchou, je hotovo) Poté vyndáme z trouby a necháme 10 minut zchladnout. Poté vyndáme korpus z forem a necháme dál chladnout, než se pustíme do dekorací.
Krém
(Poznámka pro vegany: Namísto másla můžeme použít margarín, nebo kokosový olej. Namísto mléka můžeme použít rýžové, či sojové mléko.)
Ve větší míse smícháme moučkový cukr a kakaový prášek. Přidáme máslo, mléko a vanilkový extrakt. Pomocí mixéru pomalu promícháme. Jakmile je vše spojeno v krém, zvýšíme rychlost a šleháme aby byl krém úplně hladký a nadýchaný.
Dokončení
První vrstvu korpusu položíme na vhodnou podložku. Lehce jej pokapeme likérem a natřeme krémem. Na krém položíme druhý díl korpusu, kterou opět lehce zakápneme likérem. Poté celý dort potřeme zbývajícím krémem. Celý dort poté pokrajeme čokoládovou čočkou. Na vrch dortu můžeme nasypat libovolné cukrovinky. Celý dort poté chaoticky a vášnivě přelijeme rozpuštěnou čokoládou, kterou necháme stékat z okrajů