Švestkový crumble

U tohoto dezertu je skvělé to, že můžete použít jakékoliv ovoce. A samozřejmě je i spousta variant drobenky. Místo klasické můžete udělat například vločkovou.

Dvě v troubě N&M

Autor

Přehrát video
0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 1

Ingredience

1 zapékací mísa nebo 6 malých misek

  • 0,5 kg vypeckovaných a na malé kousky nakrájených švestek
  • 50 g lžíce třtinového cukru (lze úplně vynechat)
  • 2 lžíce rumu
    skořice (od oka)
  • máslo na vymazání formy

Drobenka:

  • 150 g špaldové mouky
  • 75 g másla
  • 75 g třtinového cukru
  • 1 žloutek
  • Zakysaná smetana na ozdobu

Postup

1

Nejprve jsem připravila drobenku. Do mísy jsem nasypala mouku, třtinový cukr, přidala změklé máslo a žloutek. Všechny suroviny jsem prsty propracovala a hotovou drobenku uložila do lednice.

2

Dále jsem vypeckovala švestky a nakrájela je na menší kousky. Švestky jsem dala do větší mísy a přisypala k nim třtinový cukr. Ten můžete klidně vynechat - ovoce je samo o sobě sladké. My závisláci tam cukr dáme :). Ke švestkám jsem přilila malého panáka rumu a přidala od oka skořici. Vše jsem promíchala a dala stranou.

3

Crumble můžete udělat buď v klasické koláčové formě nebo můžete použít malé zapékací misky. Zvolenou formu vymažte máslem. Švestky plňte do tři čtvrtě misky. Nebojte se je naplnit, ovoce při pečení ztratí svůj objem. Pak už jsem jen na ovoce navrstvila drobenku. Tou jsem nešetřila. No a protože jsem měla švestek poměrně hodně, naplnila jsem i koláčovou formu.

4

Formy jsem přendala na plech a dala péct na 30 minut do předem vyhřáté trouby na 180°C.

5

Hotový a teplý crumble jsem dozdobila zakysanou smetanou a směle jsme se do něj pustili a moc si na něm pochutnali.

Poznámka

Za sebe doporučuji použít malé zapékací misky, kterých na množství z tohoto receptu bude potřeba 6.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Zeleninová musaka

Pečené brambory

Jemná polévka s kuřecím masem a zeleninovými nudličkami

Jednoduché bramborové placky plněné zeleninou a žampiony

Vejce s pikantní zeleninou a kuskusem

Mrkvové špagety s guacamole

Plněná kulatá cuketa

Roztomilý tečkovaný cheesecake s čokoládou

Kremrole

Banoffee – Vyhlášený banánový cheesecake s karamelem

Anglie – kávovo-ořechový dort

Ovocné toustíky z listového těsta s nadýchaným mascarpone krémem