Postup
- Na citronový krém smíchejte vejce,cukr a citronovou šťávu nad parou. Míchejte, dokud směs nebude konzistencí připomínat jogurt (obvykle okolo 10 minut).
- Sundejte z plotny a vmíchejte máslo s citronovou kůrou. Zakryjte potravinovou folií a dejte do lednice zchladnout.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Dvě formy o průměru 23 cm vymažte máslem a dna vyložte pečícím papírem.
- Ve velké míse smíchejte mouku, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl.
- V druhé misce rozšlehejte máslo s cukrem do pěny. Přidejte vejce, vanilku a promíchejte.
- Střídavě přidávejte moučnou směs a podmáslí. Dobře promíchejte.
- Rovnoměrně rozdělte těsto do forem a pečte 27 až 30 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevýjde čistá.
- Nechte chvíli chladnout, pak uvolněte z formy na rošt. Nechte korpusy úplně vychladnout.
- Na krém vložte bílky,cukr,vodu a med do horkuvzdorné misky. Vše dobře rozšlehejte pomocí mixéru.
- Misku dejte nad hrnec s vařící vodou a pokračujte ve šlehání přibližně 6 minut. Směs by měla být hezky nadýchaná.
- Sundejte z hrnce, přilijte vanilkový extrakt a šlehejte další 2 minuty. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
- Vychladlé korpusy rozřízněte v polovině, takže vám vzniknou 4 vrstvy.
- První vrstvu dejte na servírovací talíř a rozetřete na ni přibližně 1/3 citrónového krému a nasypte 2 lžíce kokosu. Pokračujte stejně s dalšími vrstvami.
- Jakmile dojdete k poslední, namažte zbylým vanilkovým krémem vršek a strany dortu a posypte celý dort kokosem. Ihned servírujte nebo skladujte v lednici.
Videorecept