1. Indická marináda
Ingredience:
- 500 g kuřecích prsíček
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 žloutky
- ½ lžičky soli
- 1 lžička pepře
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička sušeného zázvoru
- 1 lžička kari
- 3 lžičky solamylu
- 1 cibule
Postup:
- Maso nakrájejte na menší kusy a cibuli nakrájejte najemno.
- V míse utřete žloutky se sójovou omáčkou, přisypte všechno koření a solamyl. Důkladně promíchejte, vsypte cibuli a nakonec přidejte kuřecí kousky. Zamíchejte tak, aby každý kousek byl obalený marinádou a nechte odležet v lednici přes noc.
- Odleželé kuřecí maso opékejte na rozehřátém oleji jen pár minut z každé strany. Dobrou chuť. J
2. Medová marináda z piva
Ingredience:
- 100 ml světlého piva
- 100 ml sójové omáčky
- 75 g medu
- 2 stroužky česneku
- 1 větvička rozmarýnu
- 1 lžička sladké papriky
Postup:
- Do velké mísy nalijte pivo, sójovou omáčku a med. Přisypte prolisovaný česnek, najemno nakrájený rozmarýn a sladkou papriku. Promíchejte, přidejte libovolné maso a důkladně marinádu vpracujte do masa (například vepřového).
- Nechte uležet nejlépe přes noc. Podle zvoleného masa odleželé maso následně můžete osmažit či upéct v troubě. Dobrou chuť. J
3.Hořčičná marináda
Ingredience:
- 4 vepřové kotlety nebo krkovičky
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžička sladké papriky
- bílý pepř
- 1 lžička soli
Postup:
- Ve velké míse smíchejte všechny ingredience, vložte maso a důkladně marinádou obalte. Nechte uležet nejlépe přes noc.
- Odleželé maso následně můžete osmažit či upéct v troubě. Dobrou chuť. 🙂
4. Francouzská marináda z bílého vína
Ingredience:
- 5 lžic oleje
- 50 ml bílého vína
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj)
- 4 stroužky česneku
- sůl
- pepř
Postup:
- Ve velké míse smíchejte olej, víno a worcestrovou omáčku. Přidejte vylisovaný česnek a najemno nakrájené bylinky. Osolte a opepřete, důkladně promíchejte a vložte libovolné maso. Nechte uležet nejlépe přes noc.
- Odleželé maso následně můžete ugrilovat, osmažit či upéct v troubě. Dobrou chuť. 🙂
5. Šalotkovo-bylinková marináda
Ingredience:
- 500 g masa
- 360 ml olivového oleje
- 4 šalotky
- 3 stroužky česneku
- bylinky (tymián, oregano)
- sladká paprika
- kmín
- sůl
- pepř
Postup:
- Maso nakrájejte na menší kousky, šalotky oloupejte a ponechte celé, česnek překrojte na půl.
- Ve velké míse smíchejte olivový olej, koření a bylinky podle chuti. Nakonec přidejte česnek, šalotku a kousky masa. Důkladně promíchejte a nechte odležet nejlépe přes noc.
- Odleželé maso následně můžete ugrilovat, osmažit či upéct v troubě. Dobrou chuť. 🙂
6. Medovo-hořčičná marináda
Ingredience:
- 200 ml oleje
- 2 lžíce celozrnné hořčice
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce medu
- 1-2 lžičky citrónové šťávy
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného oregana
- hrst čerstvé petrželky
- ¼ lžičky pepře
- ½ lžičky soli
Postup:
- Ve velké míse smíchejte olej, hořčice, med a citronovou šťávu. Přidejte koření, bylinky a najemno nakrájenou petrželku.
- Do marinády naložte libovolné maso a nechte uležet nejlépe přes noc.
- Odleželé maso následně můžete ugrilovat, osmažit či upéct v troubě. Dobrou chuť. 🙂
7. Marináda z podmáslí a pepře
Ingredience:
- 1,5 kg masa
- 500 g cibule
- 1 l podmáslí
- 2 lžíce oleje
- bobkový list
- červená paprika (sladká či pálivá)
- bylinky (oregano, petrželka)
- 10 kuliček černého pepře
- sůl
Postup:
- Maso nakrájejte na menší kousky. Cibuli nakrájejte najemno. Ve velké míse smíchejte podmáslí, olej, koření, bylinky a cibuli.
- Do marinády naložte libovolné maso a nechte uležet nejlépe přes noc.
- Odleželé maso následně můžete ugrilovat, osmažit či upéct v troubě. Dobrou chuť. 🙂
8. Pálivá srbská marináda:
Ingredience:
- 1 kg vepřového masa
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce hořčice
- 2 lžíce kečupu
- 1 lžička worcestrové omáčky
- 1 lžička pálivé papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička sušené majoránky
- ½ lžičky peře
- 2 lžičky soli
Postup:
- Maso nakrájejte na menší kousky. Ve velké míse smíchejte olej, hořčici, kečup a worcestrovou omáčku. Přidejte koření, sůl a pepř a důkladně promíchejte.
- Do marinády naložte libovolné maso a nechte uležet nejlépe přes noc.
- Odleželé maso následně můžete ugrilovat, osmažit či upéct v troubě. Dobrou chuť. 🙂