TOP 5 superpotravin, které nezruinují vaši peněženku

Superpotraviny nemusí mít jen nádech exotiky a cizokrajné názvy. Zdravé potraviny najdete i v obyčejné sámošce a neudělají vám průvan v peněžence.

Redakce

Autor

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1
0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Superpotraviny (tzv. superfoods) mají výborné vlastnosti podporující sílu a energii našeho těla.
Jsou skvělým zdrojem živin prospěšných pro zdraví, správnou funkci imunitního systému, pomáhají hubnutí, čistí organismus a napravují kyselost těla.
Superpotraviny jsou významnou zásobárnou proteinů, vitamínů, minerálů, esenciálních polysacharidů, antioxidantů, enzymů a esenciálních mastných kyselin.

Vybrali jsme pro vás TOP 5 superpotravin, které patří mezi ty cenově dostupné a přesto velmi efektivní! Jejich účinky najdete níže.

1. BROKOLICE

  • je významným zdrojem hořčíku (důležitý pro činnost svalů, srdce a tvorbu hormonů)
  • díky obsahu vápníku může být prospěšná v prevenci kostních poruch, napomáhá k uchování si zdravých zubů
  • podporuje trávení, metabolismus i krvetvorbu
  • preventivně působí proti vážným střevním onemocněním včetně rakoviny
  • vhodná pro lidi, kteří se snaží zhubnout (obsahuje totiž okolo 90 % vody a je velmi chudá na sacharidy
  • obsahuje velké množství vitamínu K a vápníku a také vitamín C, které udržují naši pokožku zdravou
  • pomáhá regulovat krevní tlak a zároveň působí jako prevence proti řadě srdečních nemocí

2. BORŮVKY

  • jsou bohaté na vitamin C (důležitý pro stavbu kostí, funkci cév a svalů, pružnost pokožky, snížení únavy,…)
  • jeden z nejlepších přírodních zdrojů silných antioxidantů (působí v našem těle jako ochranný štít před volnými radikály, viry a bakteriemi)
  • jsou skvělou prevencí mnoha nemocí, lékem a silným podpůrným prostředkem při rekonvalescenci, chrání naše sliznice a stimulují jejich regeneraci
  • čerstvé, sušené, mražené i jinak konzervované borůvky jsou tím pravým lékem při všech respiračních onemocněních, pomáhají léčit chřipku, angínu, rýmu a jiná infekční a zánětlivá onemocnění sliznic
  • mají schopnost zlepšovat a udržovat náš zrak
  • používají se jako léčebný prostředek při střevních potížích a kolikách, při průjmu a otravách jídlem, tady fungují jako dezinfekce a takzvaně ‚staví‘
  • mají blahodárný účinek i na ledviny a močové cesty, čistí je a pomáhají léčit případné infekce v této oblasti; působí mírně močopudně, zbavují tělo škodlivin a zlepšují funkci lymfatického systému
  • ozdravný účinek mají též na prostatu, hovoří se o nich dokonce jako o přírodní prevenci rakoviny prostaty, ale i v souvislosti s prevencí mnohých jiných typů rakoviny

3. LOSOS

  • je dokonalou kombinací tří nejdůležitějších výživových látek pro zdravé kosti a vývoj; obsahuje tedy, vysoký podíl bílkovin, omega 3-mastných kyselin a vitamínu D
  • vitamín B3 zajišťuje správnou srdeční, nervovou i svalovou činnost
  • často se doporučuje i v případě diet, kde nahradí část z denní dávky “dobrého” cholesterolu, který chrání naše srdce před vznikem srdečních onemocnění
  • pro vysoký obsah bílkovin a výbornou schopnost nasytit při vcelku nevelkém obsahu kalorií (ve srovnání například s vepřovým masem), jsou lososi vhodné jako přirozená součást redukční výživy a diabetické diety

4. OVESNÉ VLOČKY

  • obsahují vysoký obsah rozpustné i nerozpustné vlákniny, to z nich dělá jídlo, které dokáže zasytit na dlouhou dobu, a nebudete mít dopoledne takovou velkou chuť na malé pamlsky, které máte v šuplíku nebo v tašce
  • zabraňují vzniku krevních sraženin a působí protizánětlivě
  • jsou dobrým bojovníkem proti cukrovce 2. typu a vysokému krevnímu tlaku
  • působí jako afrodiziakum, pomáhají totiž zvyšovat hladinu testosteronu
  •  obsahují tryptofan, který bojuje proti úzkosti, depresím, stresu, poruchám spánku a pocitu napětí

5. KAPUSTA

  • obsahuje nejvíce vápníku ze všech druhů zeleniny, podporuje tedy kosti a zuby
  • kladně působí na trávící soustavu, přičemž bývá doporučována při problémech se žaludkem či střevy
  •  často se hovoří o tom, že se jedná o vhodnou prevenci rakoviny žaludku i tenkého a tlustého střeva
  • příznivý vliv má i na tvorbu červených krvinek a pozitivně ovlivňuje rovněž činnost jater
  • pravidelná konzumace nebo pití kapustové šťávy prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu, čistí cévy (je tedy prevencí a lékem na aterosklerózu), mírní i pálení žáhy.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

Návod na měsíční písek pro děti ze dvou ingrediencí

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

Návod na originální krmítka pro ptáčky z plechovek

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

8 jednoduchých nápadů na halloweenské tvoření pro děti

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

Inspirace: Malované mandalové kameny

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

Domácí tablety do myčky za pár korun

Návod na dekorativní podtácky s fotografiemi

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

Návod na konferenční stolek z obyčejných dřevěných bedýnek

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

11 tipů na velikonoční snídaně a svačinky pro děti

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

13 neobvyklých způsobů, jak využít kávu a kávovou sedlinu

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

14 tipů na podzimní zvířátka z listí

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

11 tipů na letní veselé vyrábění s dětmi

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

Voňavý odpuzovač hmyzu do aroma lampy