Superpotraviny (tzv. superfoods) mají výborné vlastnosti podporující sílu a energii našeho těla.
Jsou skvělým zdrojem živin prospěšných pro zdraví, správnou funkci imunitního systému, pomáhají hubnutí, čistí organismus a napravují kyselost těla.
Superpotraviny jsou významnou zásobárnou proteinů, vitamínů, minerálů, esenciálních polysacharidů, antioxidantů, enzymů a esenciálních mastných kyselin.
Vybrali jsme pro vás TOP 5 superpotravin, které patří mezi ty cenově dostupné a přesto velmi efektivní! Jejich účinky najdete níže.
1. BROKOLICE
- je významným zdrojem hořčíku (důležitý pro činnost svalů, srdce a tvorbu hormonů)
- díky obsahu vápníku může být prospěšná v prevenci kostních poruch, napomáhá k uchování si zdravých zubů
- podporuje trávení, metabolismus i krvetvorbu
- preventivně působí proti vážným střevním onemocněním včetně rakoviny
- vhodná pro lidi, kteří se snaží zhubnout (obsahuje totiž okolo 90 % vody a je velmi chudá na sacharidy
- obsahuje velké množství vitamínu K a vápníku a také vitamín C, které udržují naši pokožku zdravou
- pomáhá regulovat krevní tlak a zároveň působí jako prevence proti řadě srdečních nemocí
2. BORŮVKY
- jsou bohaté na vitamin C (důležitý pro stavbu kostí, funkci cév a svalů, pružnost pokožky, snížení únavy,…)
- jeden z nejlepších přírodních zdrojů silných antioxidantů (působí v našem těle jako ochranný štít před volnými radikály, viry a bakteriemi)
- jsou skvělou prevencí mnoha nemocí, lékem a silným podpůrným prostředkem při rekonvalescenci, chrání naše sliznice a stimulují jejich regeneraci
- čerstvé, sušené, mražené i jinak konzervované borůvky jsou tím pravým lékem při všech respiračních onemocněních, pomáhají léčit chřipku, angínu, rýmu a jiná infekční a zánětlivá onemocnění sliznic
- mají schopnost zlepšovat a udržovat náš zrak
- používají se jako léčebný prostředek při střevních potížích a kolikách, při průjmu a otravách jídlem, tady fungují jako dezinfekce a takzvaně ‚staví‘
- mají blahodárný účinek i na ledviny a močové cesty, čistí je a pomáhají léčit případné infekce v této oblasti; působí mírně močopudně, zbavují tělo škodlivin a zlepšují funkci lymfatického systému
- ozdravný účinek mají též na prostatu, hovoří se o nich dokonce jako o přírodní prevenci rakoviny prostaty, ale i v souvislosti s prevencí mnohých jiných typů rakoviny
3. LOSOS
- je dokonalou kombinací tří nejdůležitějších výživových látek pro zdravé kosti a vývoj; obsahuje tedy, vysoký podíl bílkovin, omega 3-mastných kyselin a vitamínu D
- vitamín B3 zajišťuje správnou srdeční, nervovou i svalovou činnost
- často se doporučuje i v případě diet, kde nahradí část z denní dávky “dobrého” cholesterolu, který chrání naše srdce před vznikem srdečních onemocnění
- pro vysoký obsah bílkovin a výbornou schopnost nasytit při vcelku nevelkém obsahu kalorií (ve srovnání například s vepřovým masem), jsou lososi vhodné jako přirozená součást redukční výživy a diabetické diety
4. OVESNÉ VLOČKY
- obsahují vysoký obsah rozpustné i nerozpustné vlákniny, to z nich dělá jídlo, které dokáže zasytit na dlouhou dobu, a nebudete mít dopoledne takovou velkou chuť na malé pamlsky, které máte v šuplíku nebo v tašce
- zabraňují vzniku krevních sraženin a působí protizánětlivě
- jsou dobrým bojovníkem proti cukrovce 2. typu a vysokému krevnímu tlaku
- působí jako afrodiziakum, pomáhají totiž zvyšovat hladinu testosteronu
- obsahují tryptofan, který bojuje proti úzkosti, depresím, stresu, poruchám spánku a pocitu napětí
5. KAPUSTA
- obsahuje nejvíce vápníku ze všech druhů zeleniny, podporuje tedy kosti a zuby
- kladně působí na trávící soustavu, přičemž bývá doporučována při problémech se žaludkem či střevy
- často se hovoří o tom, že se jedná o vhodnou prevenci rakoviny žaludku i tenkého a tlustého střeva
- příznivý vliv má i na tvorbu červených krvinek a pozitivně ovlivňuje rovněž činnost jater
- pravidelná konzumace nebo pití kapustové šťávy prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu, čistí cévy (je tedy prevencí a lékem na aterosklerózu), mírní i pálení žáhy.