
tmavá varianta:
Med, cukr a vejce vyšleháme šlehačem do pěny cca 5 minut. V druhé míse smícháme mouky, prášek do perníku a koření medový perník (případně kakao) a přidáme do medové směsi. Nakonec vmícháme povolené máslo.
Z těsta uděláme bochánek, který minimálně na dvě hodiny uložíme do lednice. Před přípravou těsto propracujeme a rozválíme na cca 1 cm, vykrajujeme tvary. Pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů cca 6 minut. Můžete (či nemusíte) po vyndání z trouby přetřít bílkem (perníčky jsou pak lesklé). Stejně tak lze nechat neozdobené, nebo zdobit bílkovou polevou.
Skladujeme v nádobě s víkem a pro změknutí přidáme polovinu jablka (na změknutí stačí jeden den).
Počítat s minimálně 2 hodinami na odpočinutí těsta (čím déle, tím lépe, aby se chuť koření rozležela)