Mexická kakaová chilli omáčka mole s fazolemi a rýží
Mole je aztécky chilli omáčka. V zásadě obsahuje oříšky, kakao, ovoce a zeleninu.

Ingredience na 4 porce
- fazole
- rýže
- česnek
- cibule
- chilli papričky
- kakao
- kukuřičná polenta
- skořice
- hřebíček
- mandle
- rozinky
- dobromysl
- koriandr
- sezam
- rajský protlak
- nakrájená rajčata
- sůl, pepř
Postup
Celkový čas přípravy: 60 min
fazole a rýži dát přes noc nabobtnat. Druhý den dát vařit na půl hodiny fazole, poté k nim přidat na 10 minut rýži.
v hrnci dát na oleji smažit česnek, cibuli a chilli papričky
dále přidat cca čajovou lžičku kakaa, skořici, cca 3 poupata hřebíčku
dále nakrájené mandle nebo mandlové lupínky, rozinky, pepř, dobromysl, koriandr a sezam
po chvíli přidat rajský protlak a nakrájená rajčata
sůl
vařit, zasypat trochou kukuřičné polenty
rozmixovat tyčovým mixérem
Poznámka
Výsledek: Bylo to překvapivě dobré. Sladkopálivá rajčatová chuť s krémovou hořkostí kakaa. Otestovalo nás to 5 a všem chutnalo. Pozor na hřebíček. Nepřehnat to s kakaem. :)