Jablečný závin

Tenké křupavé těsto, jablečná náplň plná rozinek a ořechů a úžasná vůně másla, skořice a vanilky.

Víkendové pečení

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Na těsto budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky + trochu mouky na podsypání
  • 75 g rozpuštěného zchladlého másla
  • 112 ml vlažné vody
  • špetka soli

Jablečná náplň:

  • cca 1,5 kg jablek
  • rozinky (předem namočené v rumu)
  • ořechy nebo mandle
  • skořice, špetka mletého hřebíčku (nemusí být)
  • vanilkový extrakt nebo cukr
  • 2 lžíce rumu

Postup

1

Z uvedených surovin vypracujte hladké těsto, můžete použít robot nebo zpracovat ručně. Těsto položte na pečicí papír do nahřátého suchého hrnce (předtím v něm nechte vařit vodu), přiklopte pokličkou a nechte půl hodiny odpočinout. Těsto se vám možná bude zdát příliš tuhé, ale po nahřátí je krásně vláčné a měkké.

2

Jablka oloupejte, vykrojte jadřince a nakrájejte na malé kostičky. V míse promíchejte se skořicí, hřebíčkem, přidejte rum, vanilku a rozinky.

3

Troubu zapněte na 180 - 190 stupňů, vyložte plech pečicím papírem.
Připravte si větší čistou utěrku, na které budete těsto válet, roztahovat a velmi dobře poslouží i k přenesení závinu na plech. Dále budete potřebovat asi 50 g rozpuštěného másla a kokos na posypání těsta.

4

Nahřáté těsto rozdělte na poloviny, utěrku lehce poprašte moukou a první polovinu lehce rozválejte. Slabě potřete rozpuštěným máslem a rukama vytáhněte do tvaru obdélníku velikosti plechu. Těsto musí být průsvitné, pokud jsou okraje příliš silné, odřízněte je.

5

Těsto potřete částí másla, posypte 2/3 plochy kokosem (vycházejte od delší strany), na kratší straně nechce cca 3 cm volné. Poklaďte jablkovou směsí a ořechy. Volné konce na kratších stranách přehněte dovnitř závinu na náplň a těsto začněte rolovat s pomocí utěrky po delší straně s náplní. Závin pak opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem, opět s pomocí utěrky.

6

Stejným způsobem připravte i druhý závin. Na závěr oba potřete rozpuštěným máslem a dejte péct do vyhřáté trouby na cca 40 minut. Před servírováním pocukrujte.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Marokánky

Česnekový bůček

Thajský salát z ředkve a okurky

Rybí závitky s bylinkami a hrubozrnnou hořčicí

Zapečený skládaný chleba s máslem z medvědího česneku a mozzarelou

Panna cotta z podmáslí s citronovým krémem

Mrkvové cupcakes s pomarančovým cream cheese krémom

Matcha latté

Video: Luxusní mrkvový dort bez pečení s vanilkovým kešu krémem

Dýňový falafel

Bezlepkové dýňové gnocchi

Cookies s čokoládou a ovesnými vločkami