První rada zní: vybírejte si levnější výrobky se stejně kvalitním složením a nutričními hodnotami. Spousty výrobků se pyšní jen značkou, ale složení mají obdobné ne-li srovnatelné s výrobky levnějších značek supermarketů. Pečlivě si prostudujte složení výrobků a vybírejte ty levnější, aniž byste snížili kvalitu nákupu.
Praktické tipy
- Jíst ryby neznamená nutně kupovat jen drahého lososa nebo tuňáka. Kvalitní ryby si můžete dopřát i v konzervě sardinek, která stojí zlomek ceny.
- Zahrňte do jídelníčku domácí rybičkovou pomazánku (rybičky, hořčice, najemno nakrájená cibule a vajíčko natvrdo) nebo třeba makrelu (v létě je úplně nejlepší ta na grilu).
- Hodně zdraví dodají i zavináče, rybičky v aspiku apod.
2. Nakupujte se seznamem a nebojte se zboží v akci
Buďte chytří a nakupujte jen to, co opravdu potřebujete. Proto si na nákup vždy napište seznam toho, co chcete koupit. Pokud přeci jenom neodoláte a vhodíte do nákupního košíku něco, co není na seznamu, dbejte na to, aby bylo zboží v akci.
Pokud nakupujete to, co opravdu zrovna nepotřebujete, mělo by to být z důvodu, že je to mnohem levnější, než obvykle a můžete jídlo dlouhodoběji uchovat. V tomto případě je hřešení nákupu povoleno :). Pokud například stojí máslo polovinu běžné ceny, můžete jich nabrat více i když je nepotřebujete a zamrazit. Dále tak nakupujte oleje, potraviny s dlouhou trvanlivostí apod.
Praktické tipy
- Když si budete psát seznam do mobilu, nezapomenete si jej doma na stole a budete jej mít po ruce i když půjdete na nákup bez plánování. Jednoduše si vždy to, co dojde, zapište hned do seznamu v mobilu. Existují i chytré aplikace. 🙂
- Nemusíte doma střádat hordy letáků (pokud zrovna nebydlíte v domě kde topíte klasickým kotlem na dřevo, to se letáky vždy hodí). Na internetu lze najít spousty stránek, kde najdete, kde je jaké zboží v akci.
- Nekupujte podle receptu, vařte podle toho, co je v obchodě v akci. Buďte kreativní a vymyslete vlastní recepty, vařit můžete z toho, co máte doma.
- Choďte na velké nákupy jednou týdně a chystejte si svačinky. Tím ušetříte spoustu peněz za nákupy v pekárnách a bistrech, když vás přepadne ve městě hlad. Chystejte si třeba krabičky s ovocem či nakrájenou zeleninou.
- Kupujte pečivo i další potraviny do zásoby a zmrazte je na pozdější spotřebu. Budete tak mít jídlo téměř čerstvé pokaždé, když vás zastihne hlad.
3. Nakupujte ve zlevněnkách
V dnešní době už potkáte zlevněnky na každém kroku a v každém větším městě. Jedná se o obchody s potravinami, které prodávají zboží s prošlou lhůtou minimální trvanlivosti. To však neznamená, že mají prošlou lhůtu spotřeby a že je jídlo zkažené. Díky nakupování ve zlevněnkách nejen ušetříte, ale také pomůžete tomu, že se bude méně výrobků vyhazovat.
Praktické tipy
- Porozhlédněte se ve vašem okolí, určitě nějakou zlevněnku najdete. Pokud ne, dá se podobné zboží sehnat i v běžných supermarketech, většinou v oddělení slev. Koupit tak lze potraviny za polovinu ceny i méně.
- Sledujte akce v supermarketech. Z podobného důvodu se večer často prodává zelenina za poloviční ceny – jelikož dle zákona musí být zelenina a ovoce vystaveny pouze po krátkou dobu, a poté (pokud se neprodají) vyhozeny.
4. Mějte rádi svůj kraj a kupujte sezónní ovoce a zeleninu
Hodně odborníků na zdravou výživu se pře o to, co je zdravé jíst a co z jídelníčku naopak vyhodit. To, na čem se však shodnou, je konzumace sezónních potravin. Není snad jediný poradce, který by vám řekl, že jíst sezónní ovoce a zeleninu je špatné. Navíc, pomůžete nejen svému tělu, ale také peněžence – sezónní potraviny jsou totiž mnohem levnější.
Stejně tak je mnohdy levnější nakupovat lokální potraviny. Samozřejmě se najdou i výjimky, některé místní zeleninové a ovocné bedýnky jsou opravdu předražené. Čím více ale budeme nakupovat u místních, tím budou mít nižší ceny. Podpořit lokální produkci se proto opravdu vyplatí.
Praktické tipy
- Jaro a léto jsou symbolem čerstvého ovoce a zeleniny. V teplejších dnech také nemáme přirozeně tak velký hlad a nemáme ani často chuť na teplá jídla. Buďte vnímaví ke svému tělu a dodejte mu to, na co má zrovna chuť. Uvidíte, že to budou zrovna čerstvé sezónní potraviny, po kterých často sáhnete.
- Nakonec přichází podzim, který přináší poslední úrodu, např. ořechy a zrna pro dlouhé zimní měsíce. Taktéž si můžete dopřát kořenovou zeleninu, zelí, dýně, zimní jablka a hrušky, červenou řepu.
- V zimně je ideální stravovat se teplou stravou, občas masem, dušenou a vařenou zeleninou. Jezte zelí, kořenovou zeleninu, brambory a další dobře uchovatelné potraviny.
- Zavařujte: Úplně nejlepším tipem je sezónní suroviny nejen jíst v době spotřeby, ale tak uchovat na později. Až budete mít chuť na jahody nebo meruňky, nebudete muset draze nakupovat, ale sáhnete do vlastních zásob. 🙂
5. Pěstujte vlastní ovoce a zeleninu, sbírejte ovoce, bylinky, ořechy…
Mnoho lidí vám potvrdí, že zahradničení není pouze zdroj zdravých potravin, ale také radosti z dobře odvedené práce. Lidi, kteří tráví více času venku na zahradě, jsou obecně zdravější a mají lepší náladu. Díky pěstování vlastní ovoce a zeleniny můžete i hodně ušetřit a navíc budete mít s vlastní úrody radost.
Praktické tipy pro zahrádku
- Pokud nemáte zahradu, zkuste pěstovat na balkoně, nebo na okně v truhlíku.
- Cherry rajčátka jsou jednoduchá na pěstování i v bytě a mají spousty plodů, které můžete sklízet po celé léto. Stejně tak si můžete vypěstovat i papriky.
- Pěstujte bylinky.
- Pokud máte prarodiče, kteří mají zahrádku, zkuste jim občas zajet s pěstováním pomoct. Určitě budou mít radost a odmění vás částí úrody. 🙂
Češi jsou národ sběračů hub, tak proč bychom si nemohli nasbírat i další potraviny, které jsou mnohdy v obchodech hodně drahé. Nasbírat a uchovat si tak můžete nejen houby a bylinky, ale také ovoce nebo třeba ořechy. Můžete také zkusit vykouzlit malý záhonek na louce, kam nechodí moc lidí a zasadit tam třeba slunečnici, nebo hrášek. Když záhonek dobře ukryjete a případně opatříte milou cedulkou, věřím, že svou úrodu zase najdete.
Co si nasbírat
- lesní plody (maliny, ostružiny, jahody, borůvky, brusinky…)
- houby
- ořechy
- bylinky
- mladé výhonky
6. Nakupujte potraviny v co nejpřirozenějším stavu
Zapomeňte na směsi a zpracované potraviny v hotové produkty. Pokud chcete ušetřit, kupujte jen základní suroviny a vařte si doma. Samozřejmě jsou některé druhy jídel, které je levnější koupit již hotové (např. hořčice). Rozhodně ale nepotřebujete nakupovat již namleté nebo naložené maso, paštiky, salámy atd. Ve většině případů jsou to potraviny spíše nezdravé.
Praktické tipy
- Místo salámem si obložte chleba ředkvičkou, vajíčkem na tvrdo nebo si jej namažte máslem a posypte pažitkou.
- Vyrobte si domácí mysli, pomazánky, dezerty, domácí zmrzlinu…
- Nikdy nekupujte polotovary.
- Kupujte bílý jogurt a dochuťte jej marmeládou nebo medem.
- Vyrobte si vlastní domácí šťávy z bylinek nebo ovoce. Například domácí šťáva z lesních plodů, které si sami nasbíráte, je téměř zadarmo.
- Kupujte maso i s kostí – celé kuře, žebra atd. Maso máte na hlavní chod a z kostí či skeletu máte vynikající vývar.
- Jezte méně masa a více zeleniny jako přílohy. Jezte menší porce.
- Jezte levné zdravé potraviny: pohanku, jáhly, rýži, luštěniny…