9 TOP tipů na nejlepší grilovačku od šéfkuchařů

Krásné počasí nám umožňuje to, co my Češi naprosto milujeme! Grilování s rodinou nebo s přáteli! :) Abyste se stali mistrem grilu, máme pro vás 9 tipů od šéfkuchařů.

Vladimír

Autor

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1
0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0
  1. Pokud nechcete při grilování zbytečný kouř, nepotírejte olejem rošt nebo mřížku, ale svůj steak.
  2. Před spuštěním akce nechte gril nebo pánev dobře nahřát. Dřevěné uhlí má být roztopené do popelavě šedé.
  3. Maso vždy vyjměte z lednice včas, alespoň 5 hodin před zpracováním, a nechte ho dojít do pokojové teploty pod papírovou nebo látkovou utěrkou. Pokud byste ho dávali na gril příliš studené, dojde k teplotnímu šoku, maso ztuhne a už nepovolí – bude tuhé a gumové.
  4. Maso raději nenaklepávejte, narušíte tím svalová vlákna, v nichž je šťáva, která by rychle vytekla a maso by zůstalo tuhé. Drůbeží i vepřové maso je dost křehké, naklepávat ho není třeba. Hovězí na gril byste měli používat pouze tzv. stařené, jiné ani po naklepání nezměkne.
  5. Maso osolte a okořeňte těsně před grilováním nebo hned poté. Pokud ho osolíte předem a nedáte ho hned grilovat, vyteče z něj šťáva a maso bude suché.
  6. Zbrklost je nepřítel grilování. Když grilujete na pánvi nebo na dřevěném uhlí, nechte maso dobře opéct, než je obrátíte, jinak se přilepí na rošt.
  7. Maso otáčejte kleštěmi, propíchnutím vidličkou by z něj šťáva vytekla. A to by byla velká ztráta.
  8. Pokud si nejste jisti, jestli se vám steak povedlo dostatečně propéct a nemáte po ruce teploměr na maso, pak ho podrobte testu bříškem prstu. Jeho technika je snadná. Rare (syrový) steak se prozradí tím, že do něj snadno zaboříte bříško prstu, reliéf se však za chvíli vrátí do původní podoby. Stupeň medium (středně propečený) vás už nepustí tak hluboko. Well done (propečený) bude vzdorovat jakýmkoli pokusům o změnu, ten je prostě už hotový.
  9. Po grilování položte maso na dřevěné prkénko a nechte ho 3–4 minuty odpočívat. Během této doby dojde k rozprostření šťávy ze středu masa, kam se stáhla tepelným nárazem, do celého kousku. Při krájení masa pak už žádná šťáva nevytéká.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

Dechberoucí světelné obrazy z pohádek

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

Inspirace na neuvěřitelné dekorace pouze ze zatočeného papíru

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

8 nápadů, jak využít vodku v domácnosti

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

21 vychytávek, které vám zjednoduší život

Řebříček – jak sbírat a využít + 5 léčivých receptů

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

13 tipů pro snadnější rodičovství

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

Návod na roztomilou vymalovávanou 3D želvičku z papíru

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

23 tipů, které vám usnadní život

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

DIY snadná roztomilá soví dekorace ze dřeva

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

6 krásných svatebních účesů, které zvládnete bez kadeřnice

Inspirace, jak vyrobit stůl z dětské postýlky

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

Návod jak si vypěstovat ananas doma