fbpx

Pletené sladké pečivo s mákem z kynutého těsta

Máku není nikdy dost, proto zkuste upéct toto nádherně vypadající sladké pečivo s mákem. Nejen, že krásně vypadá, ale o to lépe chutná. A pokud vám mák zrovna není po chuti, zkuste náplň z ořechů. 🙂

makove_rohlicky

Ingredience

Těsto

  • 450 g mouky
  • 20 g droždí
  • 1,5 dl mléka
  • 1 dl jogurtu
  • 1 lžička cukru
  • 50 g másla
  • 1 lžíce cukru
  • 1 vejce
  • trochu soli
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu

Maková náplň

  • 100-150 g máku
  • mléko
  • trochu cukru

Ořechová náplň (na 1/2 těsta)

  • 1 vaječný bílek
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • trochu cukru

Postup

Krok 1

Na náplň smíchejte mák s cukrem a lehce dolijte mlékem, aby vznikla hustší hmota a povařte. Vyšlehejte bílek do tuha, přidejte cukr a ořechy. Na těsto ohřejte mléko a přidejte trochu kvasnic a lžičku cukr. Nechte chvíli v teple ležet.

Krok 2

Zbytek mléka společně s jogurtem ohřejte, rozpusťte mléko a nechte jej chvíli chládnout.

Krok 3

Rozšlehejte vejce s cukrem a solí, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte máslo, kvasnice, mléko a jogurt. Postupně přidávejte mouku a uhněťte těsto, které nechte kynout. Po chvíli kynutí znovu prohněťte těsto a rozdělte jej na 12 stejně velkých koulí, které nechte chvíli odpočinout.

668e4fce8583a09eae4b5e87141878fa_view_l

Krok 4

Každou kouli následně rozválejte do tvaru elipsy a potřete náplní. Poté jej srolujte.

f97843014a5c192eeaa5c06599dfdb20_view_l

Krok 5

Rozřezejte jako na obrázku, aby uprostřed zůstaly 2 cm  neprořezané.

62f5fdbba45ee542519933e6591509be_view_l

Krok 6

Vezměte vždy konce na jedné straně a otočte je 2x od sebe dokola (jeden 2x vlevo, druhý 2x vpravo) a poté spojte dohromady, jako na fotografii.

fb1b26dc06043808bbf8b7372f8b7f8a_view_l

Krok 7

Vytvořené tvary položte ještě chvíli kynout na plech vyložený pečícím papírem a poté pečte při 200 °C dozlatova.

78c9c31db7d1243979060e12d1d1712a_view_l

Krok 8

Dobrou chuť. 🙂

f1a5d326b8f1c67c7c39f1f94fd363c2_view_l

Mohlo by vás zajímat:
jogurt kynuté těsto mák sladké pečivo

Zdroj: www.coolinarika.com

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře