Krémový čokoládovo-borůvkový dortík bez lepku

Tímto dortíkem určitě zabodujete u návštěvy, je lahodný, krémový a plný chutí! Nemusí se péct, takže ho zvládne opravdu každý, je i rychle hotový, pokud nepočítáme dobu nutnou na tuhnutí. A dokonce je bez lepku.

Eva Hemmerová

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 1

Ingredience

Korpus

  • 200g bezlepkových sušenek (použila jsem skvělé sušenky Free from z Lidlu (400g/60Kč), můžete však použít jakékoli jiné sušenky, u těchto je však výhodou, že se snadno rozdrobí na prášek)
  • 50g rozpuštěného kokosového oleje
  • lžička skořice

Krém

  • 100g předem namočených kešu oříšků
  • malá plechovka kokosového krému (nebo tuhá část kokosového mléka z plechovky – ztuhne při pobytu v lednici)
  • 30g kokosového oleje
  • 100g rozpuštěné čokolády
  • 1 zralý banán

Borůvková vrstva

  • miska borůvek (použila jsem mražené)
  • 1 zralý banán
  • lžička agarového prášku (cca 5g)

Postup

1

Sušenky rozdrobíme na prášek, v případě mých bezlepkových sušenek z Lidlu to byla hračka, rozpadaly se mi pod rukama. Přidáme lžičku skořice a promícháme, nakonec přidáme rozehřátý kokosový olej, pořádně promícháme a namačkáme do dortové formy (vyložené pečícím papírem).

2

Namočené kešu oříšky rozmixujeme společně s kokosovým krémem, kokosovým olejem a banánem do hladka, poté přidáme rozpuštěnou čokoládu a znova promixujeme. Krém nalijeme do formy na sušenkové dno a necháme pořádně ztuhnout v lednici.

3

Když je krém dostatečně tuhý, připravíme si borůvkovou polevu, rozmražené borůvky rozmixujeme s banánem a agarem, poté směs přemístíme do nějakého menšího hrnce (nejlépe s nepřilnavým dnem), za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme asi 2 minuty. Takto připravenou směs nalijeme do formy na krém a rozetřeme, jde to docela špatně, protože se spodní krém začne rozpouštět a agar zase rychle tuhnout, proto nemám borůvkovou polevu na svém dortíku až do krajů, ale to vůbec nevadí. Dort necháme pořádně ztuhnout do druhého dne.

Poznámka

Agarový prášek seženete ve zdravé výživě, jedná se o řasu, která se chová stejně jako želatina, můžete také použít cukrářské želé – to od Dr. Oetker je také založeno na agaru, je už obarvené, to ale v tomto případě nevadí.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Jednoduchý osvěžující pomerančový dortík ze 4 ingrediencí

Quinoa kaše s kokosovým mlékem

Špagetová dýně s bazalkovým pestem a rajčátky

Černá rýže s brokolicí a medovým tofu

Zapékané brambory se čtyřmi druhy sýrů a mortadellou

Affogato al caffe

Cuketové nudle s rajčatovou omáčkou

Kakaové řezy s jablky a čokoládovou polevou

Zapékaný květák s křupavou sýrovou gratinou na povrchu

Vosí hnízda s vlašskými ořechy

Domácí kokosová zmrzlina

Těstoviny s hlívou, špenátem a parmazanem