fbpx

Jak si doma vypěstovat čerstvou řeřichu

Jak si doma vypěstovat zdravou řeřichu

Potřebujeme

  • Semínka řeřichy (koupíte v běžném obchodě, nebo v zahradnictví)
  • Misku nebo plastový kelímek
  • Vatu nebo zeminu
  • Vodu

Postup

1

Do plytké misky nebo kelímku vložte vatu (nebo zeminu). Řeřicha je ale opravdu skromná, takže jí vata bohatě postačí. Můžete použít i papírové utěrky nebo ubrousky.

2

Vatu zalijte dostatečným množstvím vody. Rostlinka žije pouze z vody, je proto potřeba dbát na to, aby nebyla nikdy na suchu.

3

Až je podklad dostatečně nasáklý vodou, začněte vysévat semínka. Rostlinky řeřichy jsou velice drobné, vysévejte proto dost nahusto.

4

Nyní překryjte misku fólií, nebo ji vložte do mikrotenového sáčku a nechejte na teplém místě. Fólie udrží vlhko a teplotu nad 20 stupňů, díky čemuž semínka začnou hnedka s klíčením. 🙂

5

Klíčky řeřichy rosou doslova jako z vody, už za 2 dny uvidíte první lístky. Poté můžete fólii sundat a nechat řeřichu volně růst.

V skromných rostlinkách řeřichy se skrývá neskutečné bohatství a zdroj zdraví. Navíc patří mezi bylinky, které nepotřebují téměř žádnou práci k tomu, aby krásně rostly. Řeřicha obsahujte velké množství vitaminů a minerálních látek, skvěle se hodí do zdravých zeleninových salátů, k přílohám, do pomazánek nebo jen tak k posypání na chleba.

Proč je řeřicha tak zdravá?

  • Čerstvě vypěstované rostlinky řeřichy skrývají neskutečné bohatství ve formě vitamínů a minerálů. Řeřicha obsahuje opravdu velké množství vitamínu C, dále beta – karoten a další vitamíny: A, B1, B3, B6, K nebo vitamín mládí E.

shutterstock_365733749

Zdroj: Shutterstock.com

  • Řeřicha se může chlubit i velkým množstvím prvků – draslík, sodík, vápník, fosfor, železo i jód. Výčet doplňují nasycené mastné kyseliny a vláknina.

Sklízení vzrostlé řeřichy

Sklízet vzrostlou řeřichu můžete za pět až šest dní, podle velikosti. Řeřichu sklidíte nejsnadněji pomocí nůžek. Ostřihněte listy i se stonky a ihned použijte do pokrmů.

Využití v kuchyni:

  • Do pomazánek
  • Umíchaná s tvarohem
  • Posypání vařených brambor
  • Do zeleninových salátů
  • Do polévek i k omáčkám
  • Jen tak na chleba

shutterstock_253746031

Zdroj: Shutterstock.com

Jediná nevýhoda při pěstování řeřichy je její ne moc příjemná vůně. Některým lidem nevadí, jiní si stěžují na nepříjemných zápach v místě, kde rostlinku pěstují. Pokud patříte k těm druhým, nenechte se odradit a pěstujte řeřichu třeba na balkoně. Určitě se vám za to bohatě odmění. 🙂

Tip: Řeřichu nikdy nevařte, zhořkla by. Syrová řeřicha připomíná chutí ředkvičky. Čím necháte rostlinky déle růst, tím je jejich chuť palčivější a výraznější.

Mohlo by vás zajímat:
bylinky Pěstování a bylinky

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře