Proč je řeřicha tak zdravá?
- Čerstvě vypěstované rostlinky řeřichy skrývají neskutečné bohatství ve formě vitamínů a minerálů. Řeřicha obsahuje opravdu velké množství vitamínu C, dále beta – karoten a další vitamíny: A, B1, B3, B6, K nebo vitamín mládí E.

- Řeřicha se může chlubit i velkým množstvím prvků – draslík, sodík, vápník, fosfor, železo i jód. Výčet doplňují nasycené mastné kyseliny a vláknina.
Potřebujete
- Semínka řeřichy (koupíte v běžném obchodě, nebo v zahradnictví)
- Misku nebo plastový kelímek
- Vatu nebo zeminu
- Vodu
Postup
- Do plytké misky nebo kelímku vložte vatu (nebo zeminu). Řeřicha je ale opravdu skromná, takže jí vata bohatě postačí. Můžete použít i papírové utěrky nebo ubrousky.
- Vatu zalijte dostatečným množstvím vody. Rostlinka žije pouze z vody, je proto potřeba dbát na to, aby nebyla nikdy na suchu.
- Až je podklad dostatečně nasáklý vodou, začněte vysévat semínka. Rostlinky řeřichy jsou velice drobné, vysévejte proto dost nahusto.
- Nyní překryjte misku fólií, nebo ji vložte do mikrotenového sáčku a nechejte na teplém místě. Fólie udrží vlhko a teplotu nad 20 stupňů, díky čemuž semínka začnou hnedka s klíčením. 🙂
- Klíčky řeřichy rosou doslova jako z vody, už za 2 dny uvidíte první lístky. Poté můžete fólii sundat a nechat řeřichu volně růst.

Tip: Ani naklíčené rostliny nesmí být bez dostatečného množství vody – pak už je využijete jedině do salátu (při okamžité spotřebě, jinak jsou na vyhození). Proto nedávejte misku přímo na slunce, kde se voda odpařuje mnohem rychleji.
Sklízení vzrostlé řeřichy
Sklízet vzrostlou řeřichu můžete za pět až šest dní, podle velikosti. Řeřichu sklidíte nejsnadněji pomocí nůžek. Ostřihněte listy i se stonky a ihned použijte do pokrmů.
Využití v kuchyni:
- Do pomazánek
- Umíchaná s tvarohem
- Posypání vařených brambor
- Do zeleninových salátů
- Do polévek i k omáčkám
- Jen tak na chleba

Jediná nevýhoda při pěstování řeřichy je její ne moc příjemná vůně. Některým lidem nevadí, jiní si stěžují na nepříjemných zápach v místě, kde rostlinku pěstují. Pokud patříte k těm druhým, nenechte se odradit a pěstujte řeřichu třeba na balkoně. Určitě se vám za to bohatě odmění. 🙂
Tip:
Řeřichu nikdy nevařte, zhořkla by. Syrová řeřicha připomíná chutí ředkvičky. Čím necháte rostlinky déle růst, tím je jejich chuť palčivější a výraznější.