Nejdříve si připravte vývar. Kosti, cibuli (neoloupanou, jen zbavenou vrchních špinavých slupek), celý pepř, nové koření a bobkové listy, stroužek česneku zalijte vodou a dejte vařit na cca 1 hodinu
Po hodině vaření oloupejte brambory a nakrájejte je na kostky. Dejte do hrnce do kterého budete dělat polévku. Zalijte vodou aby byly ponořené, přidejte kmín, osolte a dejte vařit do poloměkka. Ze zelí vymačkejte vodu (kterou uchovejte) a překrájejte ho (pokud chcete polévku méně kyselou, pak ho propláchněte pod tekoucí vodou). Dejte do malého kastrůlku, přidejte vodu a povařte dokud nebudou připravené brambory.
Zelí i s vodou přidejte k bramborám a do hrnce k nim ještě zceďte vývar. Zamíchejte a osolte asi jednou lžičkou soli. V mléce rozkvrdlejte mouku a přes cedník ji nalijte do polévky a vařte za občasného míchání cca 15 minut, až se vyvaří mouka.
Polévku ochutnejte. Pokud je málo kyselá, přilijte vodu ze zelí, dosolte a pokud ji něco chybí přidejte lžičku cukru. Proces opakujte dokud nebude dokonalá. Přilijte smetanu a rozšlehané vejce. Vypněte a vmíchejte ještě lžičku másla. Oberte uzené maso a dejte ho pokrájené do polévky.
Množství masa nechám na vašich preferencích. My většinou ještě uzené maso dále používáme do jiných jídel a do polévky ho dáváme jen trochu. Někdy přidáváme během vaření pokrájenou klobásku, takže je v polévce obojí. Pokud chcete polévku méně kalorickou, pak použijte méně procentní mléčné výrobky a vynechejte máslo na konci. I tak bude báječná.