Řepík – jak jej sbírat a využít + 6 domácích receptů

Řepík je rostlinou s ohromnou léčivou silou. Má hojivé a dezinfekční účinky, zvyšuje obranyschopnost organismu a léčí trávicí orgány. Jelikož nemá žádné nepříznivé vedlejší účinky, je vhodný do čajových směsí pro děti, budoucí maminky i lidi v pokročilém věku. Působí blahodárně nejen při vnitřním užívání, ale také při tom zevním – připravit si můžete mast, uklidňující obklady i léčivé koupele. 🙂

Řepík – jak jej sbírat a využít + 6 domácích receptů

Jak a co řepík léčí

Řepík lékařský je bylinkou mezi lidmi hojně oblíbenou, a to proto, že patří mezi tzv. “všeléky”. Říká se, že jen málo bylinek takto zlidovělo, začal se objevovat i na tržištích. V dnešní době už o řepíku tak často neslýcháme, co že je škoda, protože dokáže opravdu pomoci při mnoha zdravotních problémech.

Illustration_Agrimonia_eupatoria0

Zdroj: wikipedia.org

Léčivými látkami v řepíku jsou hlavně třísloviny a hořčiny, ale také silice a flavonoidy, díky kterým dokáže zklidnit a upokojit bolesti  trávicích orgánů – játra, žlučník, žaludek i střeva. Také svou léčivou silou výrazně zlepšuje jejich činnost.

Mezi další skvělé účinky řepíku určitě patří:

  • zvýšení obranyschopnosti organismu
  • tlumení bolestí nejrůznějšího původu
  • řepík řadíme mezi léky na revmatismus
  • dezinfekční účinky (při zevním užití)
  • použití jako lék na hlasivky
  • podporuje látkovou výměnu a je protizánětlivý

Kdy a jak na sběr řepíku

Řepík si můžete ve volné přírodě nasbírat od začátku června po celé léto, zhruba do konce srpna. Záleží však samozřejmě na nadmořské výšce a lokalitě. Řepík je bylinkou hojně se objevující v české krajině, najdete jej zejména na suchých loukách, pastvinách a v lesích, kde svítí více sluníčka.

V pozdějším letním období jej poznáte podle krásných květů zářivě žluté barvy. Z bylinky užijete květy, ale také celou kvetoucí nať i mladé přízemní listy. Květy sbírejte nejlépe hned na začátku kvetení. Řepík se sbírá snadno a tak máte za půl hodinku nasíráno i do zásoby na celou zimu. 🙂

shutterstock_208519321

Zdroj: Shutterstock.com

Recepty

Už ve starém Řecku byl řepík vyhledávanou bylinou. Vyráběla se z něj mimo jiné totiž mast na válečná zranění. S řepíkem pracují  nejen vyhlášení bylinkáři, ale také lékaři, kteří jej ordinují proti nespavosti i jako dezinfekční a hojivý prostředek.

Kloktadlo na posilnění hlasivek

Na kloktadlo budete potřebovat nejen řepík, ale také šťávu z bílého zelí, cca půl litru. Do šťávy přidejte 2 lžíce sušeného nebo 3 lžíce čerstvého řepíku a jednu lžíci mletého fenyklu. Povařte na mírném plameni a pak nechejte odstát. Přeceďte a přidejte lžíci tinktury z šalvěje. Pro lepší chuť můžete přidat med a citron. Kloktejte každé ráno a večer, menší množství můžete i pro lepší účinek polykat.

Řepíkový obklad

Použijte nať i květy řepíku (cca 3 lžíce) a stejné množství kostivalu (kořen). Dejte do 1/4 litru vody a nechejte povařit. Poté vypněte a nechejte vychladnout. Obklad nejen ve výluhu namáčejte, ale převařené bylinky vložte mezi plátýnko. Poté obklad přikládejte po dobu 30 minut. Obklad je hojivý na rány i na kožní choroby, či unavené oči.

Čaj na zlepšení činnosti jater

Smíchejte řepík, třezalku a mátu ve stejném poměru. 2 lžíce směsi vystačí na 1/2 litru čaje. Nechejte povařit a poté vychladnout. Pokud nemáte rádi hořkou chuť čaje, nechejte louhovat maximálně 15 minut.

shutterstock_392616853

Zdroj: Shutterstock.com

Řepíková hojivá mast

Na mast použijte nať řepíku, přibližně 2 plné hrsti. Vmíchejte do 250 g rozpuštěného vepřového sádla a nechejte dojít k varu. Poté musí směs zchladnout a pomalu ztuhnout. Nechejte odpočívat do druhého dne a poté opět rozpusťte, přeceďte přes sítko a přelijte do vymytých připravených nádob.

Řepíkový prášek na zlepšení trávení

Řepík usušte a pomelte na jemný prášek. Ten pak přidávejte do nápojů dvakrát denně jednu kávovou lžičku po dobu 4 týdnů. Pročistíte si játra, žlučník a celkově zlepšíte trávení.

Řepíkové víno s blahodárnými účinky na oči

Z řepíku si můžete vyrobit i vynikající víno s blahodárnými účinky nejen na náladu, ale hlavně na zdraví. 🙂

Nádobu naplňte směsí řepíku a světlíku a to nanejvýš do 1/2 jejího objemu. Následně láhev dolijte bílým vínem a nechejte až 3 týdny odstát. Občas směs protřepejte. Nakonec vše přeceďte a můžete užívat, nejlépe na lačno.

Mohlo by vás zajímat: bylinky, čaj, domácí mast, domácí víno, oči, řepík, tipy pro zdraví, trávicí soustava, univerzální, žaludek, Bylinky a zdraví, Návod

Zdroj: cs.wikipedia.org

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře