Recept na jarní pampeliškový med
Pampeliška, neboli smetánka lékařská, je pro mnohé zahrádkáře nepříjemným plevelem, pro jiné však cennou léčivou bylinou. Rozkvetlou ji najdeme pouze od dubna do května, kdy louky pokryjí krásné žluté koberce. Na květy pampelišek už dávno nechodí jen čmeláci a my si z nich dnes vyrobíme sladký pampeliškový med.

Ingredience
- 300 květů pampelišek (cca 200 – 250g)
- Citrón (může být i 2x)
- 1,5 Kg cukru (použijte třinový, nebo přírodní nerafinovaný)
- Zavařovací sklenice
- Vodu
Léčivé účinky pampelišek
- Listy a stvoly pampelišek se využívají v kuchyni do salátů a sendvičů a velice prospívají játrům i v boji proti cukrovce.
- Léčivé jsou také květy pampelišek, ze kterých si můžete připravit sirup nebo hustší med.
- Pampeliška pomáhá při mnoha chorobách: odstraňuje svrbění kůže a vyrážky, pomáhá při trávení a pročišťuje žaludek od všelijakých usazených látek.
- Pampeliškový med je účinný také proti nachlazení a kašli.
Jak a kdy sbírat pampelišky
- Pampeliška je léčivá úplně celá, od kořene po květ. Listy sbírejte na jaře před rozkvetením, kdy jsou mladé a šťavnaté.
- Kořeny je dobré sbírat hlavně na jaře a na podzim, stvoly a květy za slunného počasí v období dubna a května, kdy jsou pampelišky plně rozkvetlé.
- Při sběru se vyhýbejte místům blízko silnic, nesbírejte ve městech ani v jejich okolí. Spojte sběr pampelišek třeba s výletem do přírody nebo na hory (kde kvetou o pár týdnu později).
Postup
Krok 1
Nasbírané pampelišky krátce omyjte pod tekoucí vodou, zbavíte je vrchních nečistot a hmyzu. Bohužel takto přijdete i o zdravý pyl, takže komu nevadí broučci, může pampelišky neomývat či ručně obrat.
Krok 2
Proprané či očištěné květy nechte chvíli okapat. Poté přidejte citrónovou šťávu a 0,8 l vody. Přiveďte k varu a povařte na mírném ohni maximálně 5 minut. Voda by se měla zabarvit pylem do světle hnědého odstínu. Dejte do chladné a temné místnosti na 24 hodin.
Druhý den pampelišky sceďte přes čisté plátno nebo cedník, nesmí zde zbýt žádné kusy květů (aby se med nezačal kazit). Nyní přidejte také všechen cukr a zahřívejte – pozor, tekutina by neměla vařit. Takto nechte cca 20 minut, než se cukr rozpustí (med se stane výrazně průhlednější). Až tekutina získá medovou konzistenci, máte hotovo.
Krok 4
Med by měl být čirý, přiměřeně hustý a se zlatavou barvou. Takto jej můžete rovnou nalít do připravených zavařovacích sklenic a pořádně uzavřete. Skladujte v temné místnosti, kde se vám díky vysoké koncentraci cukru med nezkazí.
Na pampeliškovém medu si pochutnáte stejně, jako na tom klasickém včelím – výborný je do čaje, na chleba, do jogurtu…
Pár dalších užití pampelišky v kuchyni
- Zdravotní pampeliškový čaj: Jedna vrchovatá čajová lžička kořene se dá na noc do 1/4 litru studené vody, druhý den zahřejte do varu a scedí. Pije se po doušcích půl hodiny před a po snídani.
- Salát z pampelišky: z čerstvých, syrových kořenů a listů
- Stvoly z pampelišky: v době květu snězte denně pět až deset syrových, dobře umytých stvolů, které důkladně rozžvýkejte.
- Pampeliškový sirup: litr vody s dvěma hrníčky květů z pampelišky. Má vynikající chuť a je zdraví prospěšný. Celý recept i další informace o pampeliškách se můžete dočíst zde.
- Limonáda z čerstvých pampelišek a máty
Mohlo by vás zajímat:
Zdroj: fxcuisine.com
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře