Proč pěstovat medvědí česnek
Medvědí česnek patří mezi významné detoxikační potraviny, které jsou velice účinné pro odvádění škodlivých látek z těla. Je proto doporučován při držení diet a očistných kůr. Obsahuje velké množství vitamínu C a železa, pomáhá při vysokém krevním tlaku a podporuje dobré trávení.
Jednou z nejúčinnějších látek, kterou medvědí česnek ukrývá, je silně antibakteriální allicin. Allicin pomůže při chřipce, nachlazení, při respiračních problémech, angínách i nepříjemných průjmech.

Medvědí česnek má všestranné využití, je skvělý jako koření, do salátů i dalších pokrmů. Můžete si ho také usušit a využívat během zimy, ale přijde tak o vůni a o některé zdraví prospěšné látky. Pokud jej chcete skladovat, nejlepším způsobem je zmrazení nebo výroba pesta.
Jak na pěstování medvědího česneku
Medvědí česnek můžete pěstovat téměř celý rok. Pokud chcete pěstovat ze semínka, musíte si počkat do podzimu. Pěstovat však můžete i na jaře a v létě, kdy budete sklízet do několika týdnů.
Rostlina moc nemá ráda přímé sluneční světlo, ocení spíše stinné místo a vláhu. Bude se jí proto líbit v blízkosti keřů a stromů. Důležité je také dostatečné množství vláhy, nezapomínejte tedy pravidelně zalévat.

Medvědí česnek není potřeba nijak hnojit. Ať už budete pěstovat z cibulky nebo ze semínka, sázejte vždy do trsů. Medvědí česnek se tak nejlépe ujímá a dobře roste. Pěstovat můžete jak na zahradě, tak i v květináči na balkoně.
Jaro
Na jaře je nejlepší medvědí česnek nasbírat a to před vykvetením. Ve výše položených oblastech jej ještě najdete v průběhu května a června. Pokud jste sběr nestihli, můžete si jej i sami vypěstovat ze sazeničky. Sklízet můžete do několika týdnů. Můžete zkusit zasadit i pár cibulek, které se probudí k životu nejspíše až v pozdním létě.
Léto
Pokud se rozhodnete o sadbu medvědího česneku až v létě, vyberte místo, které je většinu dne ve stínu. Pěstujte ze sazeničky, jelikož z cibulky by vám medvědí česnek vyrostl až napřesrok. Sklízet budete moci za několik týdnů.
Podzim
Podzim je nejpříhodnější čas pro setí medvědího česneku. Pokud se rozhodnete pro česnek ze semínka, budete si na něj muset počkat rok a půl, vyroste totiž až napřesrok. Aby vám česnek rostl hned z jara v dalším roce, je potřeba sázet cibulky.
Medvědí česnek v kuchyni
- Koření – medvědí česnek využijete všude tam, kde byste použili i česnek klasický. Hodí se do bílých polévek, omáček i jako koření na maso.
- Pesto z medvědího česneku – Medvědí česnek omyjte, společně s olivovým olejem vložte do mixéru a jemně umixujte. Přidejte sůl a sezamové semínka. Přidat můžete i nastrouhaný parmazán. Chvíli ještě mixujte na nejnižší výkon a přendejte do sklenic. na závěr ještě zakápněte trochou olivového oleje. V lednici vydrží i několik měsíců.

- Banánové smoothie s medvědím česnekem – Banány, medvědí česnek a melasu vložte do mixéru. Mixujte do doby, než všechny zmíněné ingredience získají podobu tekutého nápoje.
- Špenát z medvědího česneku – Medvědí česnek umyjte, nakrájejte nadrobno, stejně tak cibulku a dejte do pánve. Přidejte lněné semínko, sůl a vodu a duste 20 minut na mírném plameni. Na konci do směsi přidejte vajíčko a ještě chvíli prohřejte. Pro lepší stravitelnost a využitelnost živin přidejte olivový olej (až na úplný závěr).
- Čerstvé zeleninové saláty – Medvědí česnek je nejzdravější čerstvý. Zpracujte jej společně se špenátem, rukolou, nebo polníčkem, přidejte kvalitní olej, semínka nebo další druhy zeleniny.