Jednoduchá kuřecí paštika

Když jsem byla malá, tak jsem jednou přišla nečekaně domů (vrátila se dříve z výletu nebo závodů nebo tak něco) a přistihla své rodiče inflagranti. Dělali si smažené játra! Byla jsem tak zhrzená, že je jedí! Vrátíte se nečekaně domů a ono tohle...Nejsem totiž milovníkem jater (velice kulantně řečeno) a játra byla u nás zapovězena. Dříve jsem je totiž nemohla ani cítit bez toho, aby se mi neudělalo nevolno. Noční můrou pro mě byla scéna z filmu Tanec s vlky, kdy se Kevin Costner zakousne do syrových jater právě vyvrhnutého zvířete (pro jednoho nejmenovaného Petra V. naopak tato scéna patří k vrcholům blaha - zdravím Petře :D), krev mu stéká po tváři, zatímco já zvracím do kapesníčku. Kdo mě zná, tak tohle ví moc dobře a játra by si mi nikdo nedovolil nabídnout. Dokonce se ani o nich v mé přítomnosti nebavilo. Postě játra byla u nás ta, jejichž jméno se nesmí vyslovit. Postupem času se tahle má averze hodně obrousila. Už sním polévku ve které plavou játrové knedlíčky a když jsou drůbeží, tak je i ochutnám. A teď to přijde... Dám si dokonce ráda jemnou drůbeží paštiku a sama spoustu druhů paštik připravuji! A recept, který používám nejčastěji vám teď s chutí přináším.

Červený rendlík

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 300g kuřecích jater (očištěných a nakrájených na větší kousky)
  • 1 větší šalotku nakrájenou nadrobno
  • 1 stroužek česneku (nejlépe českého paličáku)
  • 200g másla + 50g na zalití paštiky
  • 2 velké lžíce smetany
  • 1 lžíce směsi paštikového koření – většinou ho připravuji sama a to tak, že dám do hmoždíře cca 1 lžičku nového koření, 1 lžičku černého pepře, ½ lžičky sušeného zázvoru, 1 bobkový list, špetku skořice, 1 lžičku sušeného tymiánu, ½ lžičky sušeného libečku, jeden hřebíček, špetku muškátového květu a jednu bobulku jalovce, lžičku hrubé soli. To vše morduju v hmoždíři až vznikne jemný prášek (můžete to pak ještě přesít přes síto, ať se zbavíte větších kousků. Pro ty, kterým se nechce směs dělat, tak si prostě kupte paštikové koření u oblíbeného prodejce
  • Lžíce čerstvých tymiánových lístků + pár snítek na ozdobu
  • Sůl

Postup

1

V pánvi rozehřejte lžíci másla a opečte na něm šalotku a česnek nakrájený na plátky – stačí opékat tak 2 minuty (česnek nesmí zezlátnout).

2

Přidejte směs koření a tymián a nechejte rozvonět.

3

Přidejte játra a restujte je dohněda. Játra musí zůstat pružná a uvnitř jemně růžová. Toto je asi nejtěžší část celého receptu, trefit přesně ta játra. Aby nebyla syrová a zároveň přepečená. Žádnou fintu na to nemám Takže to prostě musíte trefit, chce to trochu tréningu. Pak pánev odstavte a játra osolte.

4

Do mixéru, můžete použít i ponorný mixér se sekacím nástavcem, nebo i samotný ponorný mixér, dejte játra. Pánev pořádně vytřete stěrkou ať do mixéru dostanete všechnu tu dobrotu, zbylé máslo (50g si stále nechejte bokem), smetanu a vše umixujte.

5

Ochutnejte a případně ještě dosolte a dopepřete čerstvě umletým pepřem. Směs dejte do misky.

6

Máslo na přelití rozpusťte (stačí v mikrovlnce), do misky nahoru na směs dejte snítku tymiánu a zalijte máslem. Dejte zatuhnout do lednice. Máslo paštiku zakonzervuje a vydrží vám takto klidně týden v lednici.

Poznámka

Podobně dělám i paštiku z kachních nebo husích jater (nemyslím teď zrovna fois gras… ). Do té ale ještě na pánev přidávám koňak a bílé portské a nedělám tak moc aromatické koření (nepřidávám hřebíček, skořici a dávám méně nového koření). S kořením spíše experimentuji a dávám ho do paštik podle nálady A podle toho, jak to zrovna trefím, takže ten návod na směs není úplně přesný a vy si můžete směs udělat podle svých preferencí. Pak dělám ještě hrubější paštiky či masové teriny a ty peču ve vodní lázni. Nejsou o nic složitější a určitě o nich někdy napíšu Paštiku podávejte s čerstvým chlebem nebo bagetou. Do misek k paštice přidejte kyselé okurky, nakládané cibulky, nakrájenou cibuli, chilli papričky a můžete tak mít skvělou chuťovku na party.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Expresní domácí sýrové krekry

Krevety na másle se studeným dipem

Jahodový pie s hroznovým vínem

Zvyšte si vitalitu s avokádem – 6 receptů a 6 tipů

Pikantní plněné papriky cuketou a lilkem

Lilkové lasagne

Kakaové řezy

Delikátní jablečné pralinky v bílé čokoládě

Zapékaná kuřecí prsa plněná ricottou, parmazánem a špenátem

Video: Snadná veganská čokoládová pěna jen ze 3 ingrediencí

Bezlepkové pohankové linecké kytičky s marmeládou

Krásný dort s jemným krémem a čokoládovými kapičkami