6 rad jak zdravěji jíst a zároveň ušetřit
S přicházejícím jarem se už těšíme na čerstvě natrhané šťavnaté ovoce a zeleninu na trzích. Zkuste obnovit svá novoroční předsevzetí a začněte jíst zdravěji a s menšími náklady. Když dodržíte naše šestero rad, ušetříte penízky do prasátka a navíc uděláte něco i pro své zdraví.

1. Sestavte si jídelníček
Než vyrazíte do obchodu, naplánujte si jídelníček na celý týden. Díky plánování nakoupíte jen to, co opravdu potřebujete. Navíc se pak vyhnete objednávání jídel z domu ve chvílích, kdy vás přepadne hlad a prostě nevíte, co uvařit.
Tip: Naplňte si spíž základními surovinami. Základní potraviny jako luštěniny, rýži a těstoviny kupujte ve větším množství, když jsou v obchodě v akci. Díky tomu pak budou jednorázové nákupy mnohem levnější.
2. Zmrazujte hotová jídla
V dnešní době super spotřebičů a pomocníků do kuchyně úplně zapomínáme využívat ty nejpotřebnější. Vždy, když vaříte, připravte jídla více. To, co se nesní, zamrazte do misek po jedné/dvou porcích. Díky tomu budete mít vždy jídlo po ruce, když vás přepadne hlad. Zamrazit se dají také bylinky, vývary, směsi na lečo a další nejrůznější domácí polotovary, díky kterým budete mít uvařeno natotata.
Tip: Dříve, než jídlo zamrazíte, nalepte si na něj štítky s pojmenováním. Takto budete rychle vědět, co se v krabičce ukrývá.
3. Vařte pomalu v parním nebo “pomalém hrnci”
Snadná cesta, jak levně a zdravě připravit oběd, je hodit vše do jednoho hrnce. Nachystejte si zeleninu, přílohu i maso a vše vložte do speciálního hrnce na pomalé vaření. Existuje mnoho druhů (patrové, parní, hliněné), mezi kterými si určitě vyberete ten váš. Ráno hrnec zapnete a můžete jít klidně do práce. Hrnec sám vše uvaří a i po vypnutí uchová jídlo teplé.
4. Jezte podle ročního období
Nejzdravější a nejlevnější potraviny jsou vždy ty, které rostou v konkrétním ročním období a lokalitě. Vařením ze sezónních potravin ušetříte i stovky korun. Zkuste vynechat v jídelníčku exotické ovoce a nahraďte je potravinami, které se vyskytují za humny.
Na jaře si můžeme pochutnat třeba na ředkvičkách, raném salátu i dalších plodinách. Nebojte se, určitě nemusíte omezit svou konzumaci sezónních potravin jen na konkrétní období. V tomto čase produkty pouze nakupujte. Co nesníte, zamrazte nebo zavařte na horší časy. 🙂
5. Zavařujte
Zachovejte si hojnost sezóny a uschovejte nejlepší lahůdky do sklenic. Můžete zavařovat nebo tzv. “zavírat” potraviny (díky uzavření do sklenic vydrží ovoce i několik dalších měsíců bez toho, aniž by se zavařovalo). Další možností je vytvořit směsi, polotovary či ochucovadla jako např. domácí kečup z rajčat nebo dýně.
6. Pěstujte si vlastní bylinky
I to nejobyčejnější jídlo dostane šmrnc díky kvalitnímu koření a bylinkám. Zkuste si vypěstovat vlastní bylinky na zahrádce nebo doma na balkoně. Bylinky jsou nenáročné na pěstování a neocenitelné v kuchyni. Domácí bylinkové království ušetří nejen čas strávený v obchodě, ale také vaši peněženku.
Mohlo by vás zajímat:
bylinky Pěstování a bylinky
Zdroj: www.wholefoodbellies.com
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře