Francouzské crème brûlée

Jeden z receptů na klasické francouzské crème brûlée. Mnohokrát ozkoušen, mnohokrát vychvalován. Zkuste jej také!

Francouzské crème brûlée

Ingredience na 6 porcí

  • 2 hrnky 40% smetany
  • špetka soli
  • 45 g krupicového cukru
  • 4 žloutky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • trochu třtinového cukru na posypání

 

Postup

Celkový čas přípravy: 45 min

1

Smetanu nalijeme do rendlíku společně s polovinou cukru a zahříváme, dokud smetana nezačne maličko bublat u okrajů. Začneme předehřívat troubu na 150 °C.

2

Mezitím si v misce rozmícháme žloutky s druhou polovinou cukru a lžičkou vanilkového extraktu.

3

Jakmile začne smetana bublat, sundáme ji z plotny a pomalu, za stálého míchání, ji přilijeme k rozšlehaným žloukům.

4

Vzniklou směs nalijeme do tzv. rumekins. Pokud nemáte přímo mističky na crème brûlée, můžete použít jakoukoli malou zapékací mističku.

5

Mističky přendejte na plech s vyšším okrajem, kam poté dolijeme horkou vodu (zhruba do poloviny výšky mističek).

6

Pečeme zhruba 20 minutek, ale kontrolujeme si stav upečení – crème brûlée je hotové, když maličko zatřepete s mističkou a bude se vám trochu hýbat střed směsi, ostatní musí být už pevné.

7

Po upečení nechte crème brûlée asi hodinku chladnout v pokojové teplotě, poté jej vložte aspoň na tři hodinky do lednice.

8

Ve chvíli, kdy chcete servírovat, vyndejte crème brûlée z lednice, posypte vršek jemnou vrtsvou třtinového cukru a zkaramelizujte. Máte tři možnosti:
1) Koupit si klasický flambovací hořák, kterým to jde samozřejmě nejlépe.
2) Vyhřát troubu na vrchní ohřev co nejvíce vám dovolí a dát crème brûlée na pár minut pod něj.
3) Polít vršek cukru alkoholem (okolo 40 %) a zapálit. Alkohol vyhoří a zbude vám karamelová vrstva. S poslední variantou buďte obzvláště opatrní, rozhodně nedoporučuji začátečníkům.

9

Podávejte zhruba 10 minut po zkaramelizování, cukr dlouho drží teplotu.

Mohlo by vás zajímat: Dezerty a dorty, Recept bez kategorie

Hodnocení a komentáře

Štěpán Tripal

Štěpán Tripal

Miluji to!

Odpovědět

Filip

Filip

Miluji to!

Odpovědět

pro přidání komentáře