Dýňové placky

Vždy se nemůžu dočkat, až na podzim začne dýňová sezóna. Jestli dýni milujete stejně jako já, budete podobně nadšení. Dýně je totiž neuvěřitelně variabilní zelenina, dá se z ní připravit spoustu dobrot – od pyré či polévky, přes pečenou dýni, po dezerty. A když budete mít pocit, že už vám nic nového nemůže ukázat, vždy se objeví něco nového, co vás nadchne. Mě třeba potešily tyhle extra jednoduché placky. Dají se připravovat jako smažené nebo pečené, jíst teplé či studené, stále chutnají fantasticky. Chtěla jsem ještě vyzkoušet, zda by se daly i zamrazit, ale nikdy mi žádné nezbyly, abych to mohla vyzkoušet. Tak mi kdyžtak dejte vědět ;-).

PaleoSnadno

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 350 g dýně (hokkaido, máslová)
  • 350 g cukety
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky (volitelně, případně vyměňte za jiný druh koření)
  • 1 lžička soli
  • 1/3 lžičky mletého pepře
  • sádlo (pro smaženou variantu)

Postup

1

Nastrouhejte si nadrobno omytou cuketu (včetně slupky). Vložte ji do sítka, hojně posolte (cca 1 lžičkou soli), promíchejte a nechte cca 5 minut vypotit. Mezitím si nahrubo nastrouhejte dýni (nejlépe to jde v robotu, nepouští tolik vodu). Jakmile cuketa pustí šťávu, opravdu pečlivě ji přes sítko vymačkejte (klidně i několikrát) a pak smíchejte s nastrouhanou dýní (tu v případě potřeby také nechte co nejvíce zbavit vody, buď okapat přes sítko, nebo nechat vysušit na papírové utěrce). Ke směsi přidejte bylinky podle vaší volby (lze i vynechat pro více neutrální chuť), 2 rozdrcené stroužky česneku, pepř a 2 vejce. Solit již není potřeba, sůl částečně zůstala v cuketě.

2

Vše pečlivě promíchejte a pak ze směsi na plechu vyloženém pečicím papírem vytvořte cca 9 placiček vysokých necelý centimetr. Pokud chcete křupavější povrch, můžete placky jemně potřít rozpuštěným sádlem. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte dozlatova (cca 30 minut).

3

V případě, že se rozhodnete pro smaženou variantu, rozpuste si v široké pánvi sádlo a na střední teplotu v něm pomalu opečte z obou stran placičky dozlatova. Směs se trošku sype, takže dělejte spíše menší placky a hlavně je obracejte, až když se zespoda udělá pěkně křupavá pevná kůrka. Rozhodně ne dříve, ani placky neobracejte sem a tam, jedno otočení je ideální.

4

Podávejte klidně jen tak, nebo jako přílohu k dušenému masu či guláši, anebo doplněné o masovou směs.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Bylinkový pečený losos s citrónovou kůrou a šalotkou

Rychlé těstoviny s rajčaty, mletým masem a sýrem

Bramborák s parmezánem plněný houbami a uzeným sýrem

Pečené podzimní karbanátky z dýně, mrkve a uzeného tofu

Balzamikové kuřecí se zeleninou

Krkovička s rajčátky a mrkví

Podzimní buchta z dýně

Grilované tortilly plněné masem a zeleninou

Slaninovo-cuketové bramboráky

Nejlepší blesková sekaná

Cuketovo-cizrnové placičky

Vepřové s nektarinkami