Nastrouhejte si nadrobno omytou cuketu (včetně slupky). Vložte ji do sítka, hojně posolte (cca 1 lžičkou soli), promíchejte a nechte cca 5 minut vypotit. Mezitím si nahrubo nastrouhejte dýni (nejlépe to jde v robotu, nepouští tolik vodu). Jakmile cuketa pustí šťávu, opravdu pečlivě ji přes sítko vymačkejte (klidně i několikrát) a pak smíchejte s nastrouhanou dýní (tu v případě potřeby také nechte co nejvíce zbavit vody, buď okapat přes sítko, nebo nechat vysušit na papírové utěrce). Ke směsi přidejte bylinky podle vaší volby (lze i vynechat pro více neutrální chuť), 2 rozdrcené stroužky česneku, pepř a 2 vejce. Solit již není potřeba, sůl částečně zůstala v cuketě.
Vše pečlivě promíchejte a pak ze směsi na plechu vyloženém pečicím papírem vytvořte cca 9 placiček vysokých necelý centimetr. Pokud chcete křupavější povrch, můžete placky jemně potřít rozpuštěným sádlem. Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte dozlatova (cca 30 minut).
V případě, že se rozhodnete pro smaženou variantu, rozpuste si v široké pánvi sádlo a na střední teplotu v něm pomalu opečte z obou stran placičky dozlatova. Směs se trošku sype, takže dělejte spíše menší placky a hlavně je obracejte, až když se zespoda udělá pěkně křupavá pevná kůrka. Rozhodně ne dříve, ani placky neobracejte sem a tam, jedno otočení je ideální.
Podávejte klidně jen tak, nebo jako přílohu k dušenému masu či guláši, anebo doplněné o masovou směs.