Černá sezamová / maková zmrzlina

PaleoSnadno

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 50 g černého sezamu nebo modrého máku
  • 80 g medu
  • špetka soli
  • 500 ml smetany ke šlehání nebo kokosového mléka
  • 4 žloutky

Postup

1

Pokud jste se rozhodli použít mák, můžete tento krok přeskočit. U sezamu ale doporučuji semínka nejdříve na vyšší teplotu za častého promíchání na sucho opražit na pánvi. Nádherně to zvýrazní jejich chuť a vůni.

2

Ve vhodném mixéru (nejlépe se hodí menší nástavec na ořechy či bylinky) si zvolená semínka rozemelte na pastu. Mixujte, dokud zrníčka nepustí tuk a z drti se nestane hladká směs. Nechceme totiž mouku, ale vyloženě hladkou pastu. Celá nerozemletá celá semínka by rušila jemnou konzistenci zmrzliny a zbytečně dráždila jazyk. Občas bude potřeba mixér zastavit a ze stěn stáhnout směs, která se tam přilepila. Jakmile bude pasta krásně hladká, přidejte med, špetku soli a ještě jednou dobře promixujte.

3

Na plotýnce si ohřejte (nevařte) smetanu či kokosové mléko a rozmíchejte v něm semínkovou pastu. Můžete použít i ponorný mixér.

4

V misce si rozšlehejte žloutky s pár lžícemi ohřátého mléka. Vše pak za stálého míchání pomalu vlijte do hrnce k teplému mléku a společně přiveďte k teplotě mezi 80-85 °C, kdy žloutky začnou houstnout. Teplotu nepřekročte, ať se vám z toho nestanou míchaná vajíčka

5

Směs odstavte z plotny, nechte chvíli vychladnout a pak promixujte ponorným mixérem. Odstraníte tak případné hrudky a zmrzlina bude i nadýchanější.

6

Zmrzlinovou směs přelijte do vhodné nádoby a vložte do mrazáku alespoň na 6 hodin. Během tuhnutí můžete hmotu párkrát promíchat (vidličkou či ponorným mixérem). Narušíte tak vznikající krystalky ledu a zmrzlina bude hladší.

7

Pokud máte zmrzlinovač, připravte zmrzlinu v něm podle návodu.

8

Před podáváním nechte zmrzlinu pár minut povolit na kuchyňské lince. Pak pomocí lžíce či speciální naběračky udělejte ze zmrzliny kopečky, trošku je posypte celými semínky, doplňte oblíbeným ovocem či bylinkami a podávejte. Ať chutná

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Vařený losos

Italský mandlový koláč sbrisolona

Přepuštěné máslo – ghí

Nepečené čokoládové řezy s třemi druhy krémů

Pappardelle se smetanovou omáčkou z gorgonzoly

Řepovo-cuketové „bramboráky“ bez smažení

Tuňák a losos na batátovém pyré s wasabi majonézou

3 snadné recepty jak uchovat rajčata ze zahrady

Vepřové na rajčatech s cuketou a bazalkou

Recept na domácí rajský protlak

Jemné řezy s ovesnými vločkami, bílou čokoládou a brusinkami

Jemné linecké vánoční cukroví