Zeměžluč – jak sbírat a užívat + 5 domácích receptů pro zdraví i krásu

Zdroj: Shutterstock.com

Zeměžluč, bylinka patřící mezi nejstarší léčivé rostliny světa, je skvělým pomocníkem při všech potížích trávení a špatné funkci orgánů, jako jsou játra, žlučník nebo střeva. V domácím léčení zastane funkci hojení ran, pomáhá při nechutenství i pálení žáhy. Ze zeměžluče si můžete připravit také vlasový přeliv, který je vhodný při nadměrné mastnotě a vypadávání vlasů. 🙂

Jak zeměžluč léčí a kdy bylinku použít

Pro zeměžluč jsou typické zejména hořčiny, díky kterým má také velice hořkou chuť. Je skvělým lékem na všechna trápení s trávicím ústrojím i dalšími orgány.

  • zlepšuje trávení a podporuje zdravou chuť k jídlu
  • léčí bolesti a křeče v žaludku
  • pomáhá od pálení žáhy
  • má blahodárný vliv na játra, žlučník, slinivku břišní i střeva
  • upravuje funkci a peristaltiku střev

Zeměžluč je uznávanou bylinou nejen v alternativním, ale také západním léčitelství. Bylina je známá pro schopnost podpory tvorby červených i bílých krvinek, proto je nasazována jako podpůrná léčba při leukémii. Dále zlepšuje krevní oběh a celkově má skvělý vliv na organismus.

Zdroj: Wikipedia.org
Zdroj: Wikipedia.org

Zevní užití:

Zeměžluč je skvělá nejen pro přípravu odvarů a kapek, ale také jako lék na poranění kůže a rány. Z byliny můžete připravit hojivé obklady a tinktury, které dezinfikují pokožku a pomáhají k rychlejšímu hojení.

Výskyt a sběr

Zeměžluč je oblíbená bylinka, která se od počátku léta vyskytuje ve volné přírodě i u nás. Poznáte ji podle krásně růžových až fialových drobných květů, které nádherně zdobí louky a paseky po celé prázdniny.

Při sběru stříhejte či trhejte pouze horní část kvetoucí natě, a to proto, aby mohla rostlinka dále růst a znova vykvést. Tak si pro ni můžete přijít v průběhu léta dvakrát i třikrát na stejné místo. 🙂

Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock.com

Zeměžluč je uznávanou léčivkou, proto ji prodává také hodně lékáren a specializovaných prodejen. Ale pozor – mírně zvyšuje tlak, a tak se nedoporučuje užívat dlouhodobě.

Léčivé recepty

Čaj na podporu chutě k jídlu

Na dva díly zeměžluče přidejte jeden díl pelyňku. Takto připravte odvar a nechejte louhovat. Čím déle necháte bylinky louhovat, tím bude čaj silnější a více hořký.

shutterstock_96097298

Čaj na žaludek a dobré trávení

Výborným čajem na žaludek je výše popsaná směs s pelyňkem. Připravit si můžete ale i další směsi, které nebudou mít tak hořkou chuť. Smíchejte zeměžluč s meduňkou a rozmarýnem. Pijte vždy půl hodiny před hlavním jídlem.

Bylinný prášek

Zeměžluč usušte a rozdrťte (použít můžete i mlýnek). Užívejte na dobré trávení před jídlem jednu lžičku ve sklenici vody.

Domácí léčivý aperitiv

Zeměžluč s pelyňkem a puškvorcem smíchejte a zalijte slabým alkoholem, nejlépe domácí výroby. Bylinky musejí být zcela ponořeny. Poté nechejte 3 týdny na sluníčku uležet, přeceďte a pijte jako aperitiv.

Přeliv proti padání vlasů

Kopřivu, heřmánek a zeměžluč smíchejte a zalijte horkou vodou. Můžete i krátce povařit a pak nechejte zcela vychladnout a přeceďte. Odvarem vlasy přelévejte po umytí, můžete jej také vmasírovat do pokožky hlavy. Není potřeba dále oplachovat.

BEZ KOMENTÁŘE