Zapékaný pastiňák s česnekem a sýrem Gruyere

Jednoduché a levné jídlo, které rychle připravíte a pak už jen upečete a je hotovo :). Není zde žádná mouka, takže recept je vhodný i pro bezlepkové stravování.

  • Doba přípravy: 1 h 15 minut
  • Porce: 6

Ingredience

  • cca 1 kg pastináku
  • 1 cibule, na jemno nakrájená
  • 500 ml mléka
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 1/2 lžičky soli
  • 5-6 snítky čerstvého tymiánu/ sušeného
  • 2 vejce
  • 200 g strouhaného sýra Gruyere
  • 3-4 stroužky rozmačkaného česneku
  • trochu na jemno nasekané petrželky
  • 150 g zakysané smetany

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Nakrájejte pastinák na tenké plátky. Petrželku nasekejte na jemno, sýr nastrouhejte a dejte stranou.
  3. Pekáč o rozměrech 22 x 33 cm vymažte máslem. Třetinu plátků pastináku nasypte na dno formy, přidejte třetinu od cibule, jemně nasekané petrželky, strouhaného sýra a tymiánu. Lehce osolte a opepřete. Zopakujte ještě dvakrát se zbylými ingrediencemi.
  4. Připravte si zálivku. V misce promíchejte mléko, zakysanou smetanu, vejce, česnek, trochu soli a pepře. Smíchejte dohladka a směsí zalijte pastinák v pekáči.
  5. Zakryjte pekáč alobalem a dejte do trouby péct 45 až 50 minut, poté sundejte alobal a pečte dalších 10 až 15 minut dozlatova.
  6. Nechte trochu vychladnout a můžete servírovat.

BEZ KOMENTÁŘE