Nízký chléb s restovanými semínky a celozrnnou moukou

Nic se nevyrovná domácímu pečivu právě vytaženému z trouby – aspoň u nás ne. 🙂 Vyzkoušejte tento recept na nízký chléb s restovanými sezamovými a lněnými semínky, trochou vinného octa a celozrnnou moukou. Příprava není složitá a když si pak ještě teplý chlebík namažete máslem, uvidíte, že se vám hned zlepší nálada.

  • Doba přípravy: 1h + čas kynutí
  • Porce: pro 2 – 3

Ingredience

  • 30 g orestovaných sezamových semínek + na posypání
  • 30 g lněných semínek + na posypání
  • 2 balíčky sušeného droždí (nebo 1 kostka čerstvého)
  • 1 lžička cukru
  • 250 g celozrnné pšeničné mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce mléka
  • 250 ml vlažné vody

c35fdd678db3de72a10e59fb3da810a4_view_l

Postup

  1. Lehce orestujte sezamová i lněná semínka na pánvi.
  2. Rozpusťte droždí s cukrem ve vlažné vodě.
  3. Smíchejte oba druhy mouky, orestovaná semínka, přilijte 2 lžíce oleje, ocet a rozpuštěné droždí ve vodě.
  4. Uhněťte ze surovin měkčí těsto a nechte 45 minut kynout.
  5. Těsto znovu prohněťte, vytvarujte do bochánku a vršek lehce nařízněte žiletkou nebo velmi ostrým nožem.
  6. Nechte přibližně půl hodiny odpočívat a vršek namažte směsí oleje a mléka, od každého jednu lžíci.
  7. Posypte ještě trochou semínek a dejte péct na 180 °C přibližně 20 až 30 minut.

BEZ KOMENTÁŘE