Red Velvet cake neboli rudý samet s mascarpone

Tento dort je prostě impozantní. Jeho korpus je navíc nádherně vlhký. Bělostný krém chutí připomíná smetanového Pribináčka a korpus má krásně plnou čokoládovou chuť. Ideální pro zamilované. 🙂

Potřebujete

Na pečení

  • Předehřátou troubu na 175°C
  • Formu na pečení
  • Mísy a hrnečky na míchání směsí
  • Ruční šlehač, nebo metlu a odhodlání

Na korpus

  • 250g prosáté hladké mouky
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 2 lžíce (15 gramů) holadnského práškového kakaa
  • 110 gramů másla pokojové teploty
  • 300 gramů krystalového cukru
  • 2 vejce
  • čajovou lžičku vanilkového extraktu.
  • 240 ml smetany
  • 2 polévkové lžíce červeného barviva
  • 1 čajová lžička octa
  • 1 čajová lžička kypřícího prášku

Na náplň

  • 225g krémového sýra (Lučina, Žervé atd.)
  • 225g Mascarpone (ovšem recept s radostí snese opět Lučinu, či Žervé)
  • 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu (Popřípadě vanilkový cukr, poté ale uberte dle potřeby klasický cukr)
  • 115g prosátého moučkového cukru
  • 360ml 35-40% smetany

Postup

Předehřejeme troubu na 175°C. Vymažeme pečící formu s výškou alespoň 20cm a vysypeme ji moukou. Na dno můžeme také použít pečící papír.

1) Vytvoříme suchou a mokrou směs a do třetice červenou smetanu

Suchá směs:
V míse promícháme mouku, sůl a kakaový prášek a společně prosijeme.
Indregience se tak lépe spojí.

Mokrá směs:
V druhé míse šleháme máslo po dobu jedné až dvou minut, dokud nezměkne. Do másla přidáme cukr a společně šleháme tři minuty, aby bylo máslo krásně načechrané. Poté po jednom přidáme vajíčka. Mezi vajíčky vždy prošléháme. Čím lépe si dáte pozor na to, aby jak suché, tak mokré ingredience byly promíchány  rovnoměrně, tím lépe. Nakonec zašleháme extrakt z vanilky.

Rudá smetana:
V další misce si promícháme smetanu s červeným barvivem. S barvivem pozor, dá se s ním velmi snadno obarvit i celá kuchyň.

2) Smíchání směsí a provzdušnění dortu
Nyní společně smícháme všechny tři misky. Ideální je smíchat je ve třech krocích. Opět z důvodu, aby se nám rovnoměrně pojily.

Poté si v hrníčku smícháme ocet a kypřící prášek.
(Ti z Vás, kteří si jako malí nehráli s octem a kypřícím práškem tak, že je míchali do kindervajíček a dívali se jak bouchají v trávě – dejte si pozor, hodně to  vypění, což je to co chceme – provzdušní nám to těsto a dort bude lehký a nadýchaný.)

Jakmile nám tedy tato směs vypění, tak ji lehce vmícháme do těsta. (Vmíchávejte ručně, nikoliv mixérem, jinak tím rozšleháte vzruchové bublinky a dort nebude tak nadýchaný.)

Provzdušněné těsto pak ladně vlijeme do pečící formy a dáme do trouby, kde pečeme po dobu 25 – 30 minut. Kdyby to bylo déle, tak se neděste a s klidem zkoušejte špejlí, dokud nebude korpus upečen.

Korpus necháme vychladnout. Ideálně ho dáme do ledničky – více ztuhne. Vychlazený korpus horizontálně rozkrojíme v půli.

3) Náplň a cílová rovinka
Krémový sýr a mascarpone vyšleháme a přidáme prosátý moučkový cukr a vanilku. Opět zašleháme. Jemně vmícháme vyšlehanou šlehačku tak, abychom ji udrželi co nejvíce načechranou. Náplní pomažeme spodní díl korpusu. Na něj poté pokládáme vrchní díl a dort poté celý pomažeme náplní, aby byl zvenčí celý bílý.

Je to hotovo! Dort dejte do ledničky, aby se trochu uvolnil.

Tip: Namísto dortu můžete upéct i roztomilé cupcaky

red-velvet-cupcakes-inside

Zdroj fotografií: blissfullydelicious.com a gimmesomeoven.com

BEZ KOMENTÁŘE