Recept – Domácí vanilkový extrakt ve dvou krocích

Jednoduchý recept na domácí vanilkový extrakt za zlomek ceny a bez přidané chemie.

Dnes již můžete koupit vanilkový extrakt ve specializovaných prodejnách a bývá k nalezení i v supermarketech. Ovšem ne vždy je v nabídce a bývá drahý. Nejhorší ovšem že, se na trhu vyskytují vanilkové cukry a extrakty, které vanilku neviděly ani z rychlíku. Nepoužívají vanilku, ale takzvaný vanilín, který se vyrábí až 500x levněji z dřevného/hnědouhelného dehtu nebo se vyrábí z ligninu, který se nachází ve dřevě.  Proto si dnes ukážeme jak si velmi snadno a levněji připravit pravý, domácí vanilkový extrakt, který vaše pečení posune zase o kousek dál.

Potřebujeme

  • 3 – 5 vanilkových lusků
  • 250 ml alkoholu (vodka, bourbon, medová whisky atd.)
  • Uzavíratelnou lahvičku, či skleničku od přesnídávky

Postup

  1.  Vanilkové lusky dáme do lahvičky. (Můžeme z vanilkových lusků vyškrábat vanilku a zbylé lusky přidat zvlášť.)
  2. Poté pouze zalijeme vodkou a necháme na tmavém místě 8 týdnů odpočívat. (Ideální je dát skleničku do skřínky v kuchyni)

Vanilkové aroma se váže na tuky, které jsou dobře rozpustné v alkoholu, takže můžete použít jakýkoliv alkohol, ale vodka je ze vše nejméně aromatická a nepřebije tak vůni vanilky. Můžete si ovšem připravit i rumovou vanilku, vanilku z bourbonu atd.

BEZ KOMENTÁŘE