Domácí pomerančové müsli s čokoládou a mandlemi

Jakožto milovník müsli musím říci, že tento recept je opravdový poklad. Kombinace pomeranče a hořké čokolády je skvělá, křupavé mandle a vločky směs hezky doplňují. Nekupujte přeslazené a předražené müsli z obchodu, když si můžete udělat vlastní. Přesně víte, co do něj dáváte a nutno říci, že je mnohem lepší než kupované. 🙂

Spojení čokolády a pomeranče jsem dlouhou dobu nemohla přijít na chuť. Vždycky se mi vybavily želé bonbony v té strašně sladké umělohmotné polevě, která se tváří jako čokoláda. I v době, kdy moje strava ani vzdáleně nepřipomínala zdravý životní styl, mi to vůbec nechutnalo. Jak už jste ale asi poznali, jsem milovník čokolády. Abych byla konkrétní, tak té hořké, tu naprosto zbožňuji. A tak se mi jednou náhodou dostala do rukou hořká čokoláda s pomerančem. S trošku skeptickým a podezíravým přístupem jsem ji ochutnala. A ona chutnala opravdu dobře. Postupně jsem tak začala přicházet na to, že tahle kombinace není vůbec, ale vůbec špatná.

O jeden opravdu zdařilý experiment se s vámi chci podělit. Je jím extra křupavá granola s pořádnou dávkou čokolády. Díky čokoládě se v granole vytvoří velké křupavé kousky, které všichni tak milujeme a potají je chodíme vyjídat ze sklenice.

Pokud milujete ke snídani jogurt s müsli a ovocem, dejte šanci novým chutím a upečte si svoji vlastní granolu. Naivně jsem si myslela, že nám vystačí alespoň na týden, ale během dvou dnů byla sklenice prázdná. To se tak stává, když při každém projití kolem kuchyňské linky zaboříte do sklenice lžíci, s tím, že ta troška nebude v tom množství ani znát. No jo, jenže to byste tam nesměli projít dvacetkrát za den.

Doufám, že vám vydrží déle. Nebo si pro jistotu udělejte rovnou dvojitou dávku.

  • Doba přípravy: 45 minut
  • Porce: 4 – 6

Ingredience

  • 2 hrnky ovesných vloček
  • 1 hrnek mandlí
  • 1 pomeranč (chemicky neošetřený)
  • 3 lžíce ghí (= přepuštěné máslo)
  • 2 lžíce rýžového sirupu
  • 50 g hořké vysokoprocentní čokolády (ideálně 85%)

IMG_6128-567x850

Postup

  1. Pomeranče dobře umyjte a nastrouhejte z něj kůru. Dejte prozatím bokem.
  2. Ve vodní lázni rozpusťte ghí, rýžový sirup a šťávu z celého pomeranče.
  3. Mezitím smíchejte v misce ovesné vločky, nahrubo nasekané mandle a pomerančovou kůru. Vlijte tekutou směs a dobře promíchejte, aby se vše rovnoměrně obalilo.
  4. Granolu vsypte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby předehřáté na 170 °C. Pečte přibližně 20 minut, poté snižte teplotu na 150 °C a dopékejte ještě 10 až 15 minut. Během pečení granolu několikrát promíchejte, aby se propekla rovnoměrně.
  5. Vyndejte granolu z trouby a vmíchejte do ní nasekanou čokoládu.
  6. Poté nechte úplně vychladnout. Můžete také granolu nechat vychladnout v lednici a až pak přesypat do vzduchotěsné nádoby.

BEZ KOMENTÁŘE