Pomalu pečené hovězí na červeném víně se zeleninou

Dnes tu máme něco pro opravdové gurmány. Hovězí pečené na nízkou teplotu, s červeným vínem a zeleninou patří mezi opravdové lahůdky a jeho příprava dokonce není tak složitá, jak by se zdálo, přesvědčte se sami :).

  • Doba přípravy: 4 h 10 minut
  • Porce: 6 – 8

Ingredience

  • 2 lžíce oleje
  • 1 kg hovězího, nakrájeného na kousky
  • 2 lžíce hladké mouky s míchané se špetkou soli a pepře
  • 2 velké cibule, nasekané
  • 3 stroužky česneku, nadrcené
  • 2 lžíce brusinkové marmelády
  • 500 ml červeného vína (chuťově se hodícího k hovězímu)
  • 2 velké mrkve, oloupané a nakrájené na kousky
  • 2 střední brambory, oloupané a nakrájené na kousky
  • půl malé brukve, oloupané a nakrájené na kousky
  • 700 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce Worcestrové omáčky
  • 4 bobkové listy
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • ¾ lžičky soli
  • ¾ lžičky mletého černého pepře

K servírování

  • tymián
  • kousky čerstvého chleba

scottish-beef-stew-tall1

Postup

  1. Předehřejte troubu na 160 °C.
  2. Olej rozehřejte ve velkém hrnci vhodném do trouby. Kousky hovězího obalte v mouce a restujte na oleji 7 až 8 minut dohněda. Přidejte nasekanou cibuli a nechte 5 minut vařit. Vmíchejte česnek, brusinky a přilijte červené víno. Nechte 5 minut probublávat.
  3. Přisypte mrkev, brambory, brukev, přilijte vývar, rajčatový protlak a worcester. Přidejte bobkové listy, cukr, sůl a pepř.
  4. Vše přiveďte k varu, zakryjte poklicí a vložte do trouby na 3 až 4 hodiny za občasného promíchání.
  5. Servírujte s chlebem.

 

BEZ KOMENTÁŘE