Pečený křupavý chřest s česnekovým dipem

Chřest je pečený se sýrem a petrželkou, příjemně voní a skvěle chutná. Vhodná zdravější alternativa místo hranolek či jiných příloh.
  • Počet porcí: 4 – 6
  • Čas přípravy: 30 minut
  • Čas vaření: 50 minut

Redakce

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Česneková mojonéza

  • 1 hlava česneku
  • olivový olej
  • 3/4 hrnku domácí nebo kupované majonézy
  • 2 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy
  • sůl a pepř

Chřestové hranolky

  • 1/2 kg chřestu, očištěný a s oříznutými konci
  • 3 bílky z velkých vajec
  • 1 a 1/2 lžíce majonézy
  • 2 hrnky strouhanky
  • 2 lžíce nasekané petržele
  • 1/2 hrnku strouhaného sýra parmezán
  • olej na smažení

Postup

1

Dejte předehřát troubu na 200 °C. Oloupejte stroužky česneku, položte je na alobal.

2

Pokapejte je olivovým olejem a posypte solí a pepřem. Zabalte natěsno do alobalu a pečte 30 minut, dokud česnek nezměkne.

3

Vyndejte opečený česnek z trouby a změklé stroužky dejte do mísy. Promačkejte je, přidejte majonézu a citronovou šťávu. Promíchejte vidličkou, dokud není vše spojeno.

4

Okořeňte pepřem a solí. Zakryjte mísu potravinářskou folií a dejte zchladit do ledničky.

5

Snižte teplotu trouby na 190 °C. Vyložte plech pečicím papírem.

6

V mělké zapékací míse smíchejte bílky s majonézou. (Majonéza pomáhá bílkům držet na chřestu.)

7

V jiné mělké zapékací míse smíchejte strouhanku, nasekanou petržel a parmezán.

8

Každý kousek chřestu namočte důkladně ve vaječné směsi a poté obalte v suché strouhankové směsi. Položte na připravený plech.

9

Postup opakujte u všech stonků chřestu. Na plech je pokládejte asi 2 cm od sebe.

10

Chřesty jemně pokapejte olejem a pečte 15 – 20 minut, dozlatova a křupava.

11

Vyndejte chřestové hranolky z trouby a ihned podávejte.

12

Servírujte s česnekovou majonézou aioli.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Slaná špaldová hvězda

Domácí majonéza bez vajec

Křupavá dobrota – opékaná cizrna s pikantním kořením

Skořicoví šneci

Ovesno-špaldová bábovka s mrkví, banánem a karobem

Protizánětlivé veganské smoothie s kurkumou z rostlinného mléka

Soba nudle s cizrnou, chilli a petrželkou

Pikantní udon nudle s tofu

Smažené kuře

Zapečené brambory se zeleninou

Méně tučný Míša dort navoněný kokosem

Popraskané dýňové sušenky