„Obrácený“ švestkový koláč s kardamomem a skořicí

Některé recepty byste prostě měli alespoň jednou vyzkoušet a tarte tatin mezi ně rozhodně patří :). Také se mu říká „obrácený koláč“. O víkendu má být sychravo, tak si můžete přirpavit tento podzimní koláč, který vás je pro sychravé počasí jako stvořený.

Některé recepty vznikají omylem, třeba jako koláč tarte tatin, tedy obrácený koláč. I když je známý jako omyl, v mé kuchyni patří k jednomu z nejoblíbenějších, protože jej můžete připravit skoro úplně z každého ovoce. Ať už sezóna přinese jablka, hrušky, rebarboru nebo švestky, je to úplně jedno, můžete použít vše. Je snadný a všechny ingredience má většinou každá hospodyně už doma. Pokud tedy nemáte co k odpolední kávě, je tento koláč přesně to pravé. Zkaramelizované ovoce a jemné vláčné těsto doplněné zakysanou smetanou, tak jednoduché a přitom dokonalé.

Většinou dělám jablečný tarte tatin, ale tentokrát jsem od babičky dostala košíky švestek. Ne košík, ale košíky! Podarovala jsem, koho šlo a jelikož kuchtění povidel, zavařenin a chutney už také proběhlo, nastal čas na koláč. Koláč má šmrnc díky kardamomu a spolu se zakysanou smetanou, nebo v mém případě domácím jogurtem, byl úžasný.

  • Doba přípravy: 2 h
  • Porce: koláč o průměru 26 cm

Ingredience

  • 60 g másla
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 lžíce medu
  • 60 g másla
  • 600 g švestek
  • 80 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky kardamomu
  • 150 g bílého jogurtu
  • 190 g hladké mouky
  • 1 lžičku jedlé sody
  • ½ lžičky kypřícího prášku (ideálně bezfosfátového)
  • máslo na vymazání formy
  • zakysaná smetana/vanilková zmrzlina/jogurt/šlehačka k podávání

1-3-6-678x1024

Postup

  1. Předehřejte troubu na 170°C. Formu o velikosti 26 cm vymažte tukem. Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte čtvrtky.
  2. V rendlíku rozehřejte máslo s cukrem a medem do hustého sirupu.
  3. Nalijte jej na dno formy a vyskládejte do něj švestky řeznou stranou dolů.
  4. Máslo vyšlehjet společeně s vejce, solí, skořicí, kardamomem a jogurtem. Přisypte mouku, sodu a kypřící prášek. Promíchejte a těsto nalijte na švestky. Zarovnejte a pečte přibližně 45 minut.
  5. Pozor – z fromy často kape máslo, takže vložte pod mřížku plech, abyste jej neměli všude po troubě.
  6. Koláč nechte po upečení vychladnout, poté jej překlopte a podávejte se zakysanous metanou, šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

BEZ KOMENTÁŘE