Přejít na obsah
Menu
recept-na-svestkovy-tarte-tatin

“Obrácený” švestkový koláč s kardamomem a skořicí

Některé recepty byste prostě měli alespoň jednou vyzkoušet a tarte tatin mezi ně rozhodně patří :). Také se mu říká “obrácený koláč”. O víkendu má být sychravo, tak si můžete přirpavit tento podzimní koláč, který vás je pro sychravé počasí jako stvořený.

Zobrazit více

Ingredience

  • 60 g másla
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 lžíce medu
  • 60 g másla
  • 600 g švestek
  • 80 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky kardamomu
  • 150 g bílého jogurtu
  • 190 g hladké mouky
  • 1 lžičku jedlé sody
  • ½ lžičky kypřícího prášku (ideálně bezfosfátového)
  • máslo na vymazání formy
  • zakysaná smetana/vanilková zmrzlina/jogurt/šlehačka k podávání

1-3-6-678x1024

Postup

1

Předehřejte troubu na 170°C. Formu o velikosti 26 cm vymažte tukem. Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte čtvrtky.

2

V rendlíku rozehřejte máslo s cukrem a medem do hustého sirupu.

3

Nalijte jej na dno formy a vyskládejte do něj švestky řeznou stranou dolů.

4

Máslo vyšlehjet společeně s vejce, solí, skořicí, kardamomem a jogurtem. Přisypte mouku, sodu a kypřící prášek. Promíchejte a těsto nalijte na švestky. Zarovnejte a pečte přibližně 45 minut.

5

Pozor – z fromy často kape máslo, takže vložte pod mřížku plech, abyste jej neměli všude po troubě.

6

Koláč nechte po upečení vychladnout, poté jej překlopte a podávejte se zakysanous metanou, šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Mohlo by vás zajímat: koláč, med, obrácený koláč, ovoce, pečení, sladké recepty, šlehačka, smetana, švestky, tarte tatin, zakysaná smetana, Dezerty a dorty, Vegetariánské

Zdroj: lagom.cz

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře