Meduňka – jak ji sklízet a skladovat + 5 domácích receptů

Zdroj: Shutterstock.com

Snižuje stres, uklidňuje, uvolňuje, zpříjemňuje spánek a zajišťuje dobré zažívání. 🙂 Z listů si můžete připravit likér a pro svou citrusovou vůni se za čerstva přidává do míchaných nápojů a ovocných salátů. Lidé odedávna věřili, že meduňka prodlužuje život, a proto ji nazývali „elixírem života“. Meduňka je navíc výbornou bylinkou pro těhotné ženy i maminky po porodu.

Jak meduňka léčí a kdy ji použít?

Meduňka má domov v oblasti východního Středomoří. U nás ve volné přírodě ji nepotkáte, a pokud ano, zatoulala se tam z nějaké blízké zahrádky. Meduňku ale hojně pěstovaly již naše babičky, jelikož má úžasné léčivé schopnosti.

melissa_officinalis_A
Zdroj: Wikipedia.org

V meduňce kromě obvyklých silic najdeme i další látky, které uklidňují organismus a tiší bolest. Uklidňující účinek meduňky se projeví na celém organismu, nervech i psychice. Meduňka spolehlivě pomůže od nabíhající migrény i stresu a napětí.

Meduňka léčí:

  • bušení srdce a závratě, motání hlavy
  • nervové napětí, melancholii
  • nespavost
  • odstraňuje poruchy trávení a žaludku
  • v těhotenství pomáhá při pocitu na zvracení
  • bolestivou menstruaci

Čerstvá šťáva je výborným uklidňujícím prostředkem proti hmyzímu bodnutí a popáleninám od sluníčka.

Pěstování a sklízení

Ve volné přírodě meduňku nenajdete, můžete si ji ale jednoduše vypěstovat ze semínek nebo révku jiné sazeničky. Skvěle se hodí také na balkony, kde se jí bude dařit společně s dalšími bylinkami, zejména mátou. Pěstujte nejlépe v polostínu s dostatečnou vláhou.

Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock.com

Meduňka má nádhernou citrónovou vůni. Sklízíme její listy či celé vršky rostliny. Čerstvě natrhaná se úplně skvěle se hodí do letních limonád, koktejlů a osvěžujících nápojů. V chladnějších dnech či v případě nemoci z meduňky uvařte výborný a hlavně léčivý čaj, použít můžete i sušenou variantu.

Meduňku nejlépe sklízejte ještě před květem za slunečných teplých dní. Můžete ji však nasbírat i během léta, kdy si vybírejte mladší listy. Meduňku sušte v malých svazečcích zavěšených na dobře větraném místě, kam nedopadají sluneční paprsky. Po usušení je rozdrolte, větvičky odstraňte a uskladněte v uzavřené nádobě.

Recepty

V kuchyni – limonáda, saláty i bylinkové máslo

Čerstvé a mladé lístky meduňky skvěle ochutí zeleninových i ovocné saláty, hodí se do omáček i ve směsi do bylinkových másel. Čerstvou meduňku vždy nasekejte, nebo promněte, aby se uvolnily vonné silice.

Úplně nejlépe však v létě chutná v osvěžující limonádě, kterou připravte z 1 litru vody, meduňky, máty, citronu a trochy cukru nebo medu. Nakonec přidejte několik kostek ledu.

Meduňková alpa

Půl hrníčku meduňkových sušených listů zalijte alpou a nechejte 2 týdny odstát. Poté přeceďte. Používejte na natírání a masáže končetin, proti únavě a zlepšení prokrvení.

Protistresová čajová směs

Smíchejte meduňku, dobromysl a třezalku. Na 1 litr odvaru použijte 3 lžíce směsi. Nechejte louhovat a pak zceďte. Nejlépe chutná s medem a citronem.

shutterstock_301105700
Zdroj: Shutterstock.com

Meduňkové víno

Dvě hrsti meduňkových nasekaných listů přelijte litrem bílého vína, přidejte trochu koryandru, muškátového oříšku, skořici a hřebíček. Utěsněte a nechejte 3 týdny odležet. Poté přeceďte a uchovávejte v chladu.

Meduňkový sirup na spaní

Vodu převařte a nechejte trochu zchladnout. Přidejte šťávu z jednoho citronu a nakrájenou (natrhanou) meduňku – listy i nať. Naloženou meduňku nechejte jeden den odstát.

Následně zceďte a přidejte 1 litr převařené vody s cukrem. Naplňte do lahví, uzavřete a nechejte v chladnu.

BEZ KOMENTÁŘE