Koláč s jablky, tvarohovou náplní a pečenými kaštany

Takový koláč je opravdu luxusní zákusek, který často vídáme za výlohami cukráren a říkáme si, zda zhřešit či ne. 🙂 Teď si jej můžete upéct sami doma, stejný, ne-li lepší. Kombinace jablek, tvarohu a kaštanů je opravdová chuťová senzace.

Miluji dezerty, které vznikají spontánně ze surovin, které se už akutně domáhají zužitkování. To vám pak zkrátka nezbude nic jiného, než se chopit vařečky a improvizovat. A právě takové dobroty bývají většinou ty nejlepší. A přesně tak to bylo i s tímto jablečným koláčem. Kombinace sladkých jablek, skořice a ořechů je nepřekonatelná klasika. Pokud ji ale doplníte o pečené kaštany, získáte něco naprosto nového a skvělého.

  • Doba přípravy: 50 minut
  • Porce: 6

Ingredience

  • 2 hrnky ovesných vloček
  • 1 vejce
  • 2 lžíce ghí
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1/2 lžičky citrónové kůry
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • špetka soli
  • stévie dle chuti na doslazení

Tvarohová náplň

  • 1 vanička tvarohu
  • cca 7 velkých pečených kaštanů
  • šťáva z poloviny malého citrónu
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • stévie na doslazení dle chuti

Jablečná vrstva

  • 2 velká jablka
  • 5 ks hřebíčku
  • 2 ks badyánu
  • hrst vlašských ořechů
  • cca 10 ks velkých pečených kaštanů
  • 1 lžička skořice

img_1519-850x567

Postup

  1. Prvně upečte kaštany. troubu rozehřejte na 200 °C, kaštany na oblé straně nařízněte do křížku a vložte na plech do trouby přibližně na 15 minut. Po upečení ještě teplé kaštany oloupejte a dejte prozatím bokem.
  2. Vločky rozmixujte ve food procesoru nebo mixéru a smíchejte s ostatními ingrediencemi do lehce lepivého těsta.
  3. Těsto nechte chvíli odpočívat amezitím si připravte jablečnou vrstvu. Jablka omyjte, zbavte jadřince a nakrájejte na plátky. Ty poté ještě napulte.
  4. Připravená jablka vložte do hrnce, lehce podlijte vodou, stačí přibližně 100 ml. Přidejte koření, kaštany nakrájené na plátky a nahrubo nasekaná ořechy. Nechte vše společně podusit, dokud jablka nezměknou – stačí jen „na skus“.
  5. Na tvarohovou náplň vložte do mixéru kaštany a rozmixujte dohladka. poté přidejte tvaroh, vanilku, citrónovou šťávu, stévii a vymixujte v hladký krém.
  6. Na dno formy vyložené pečícím papírem rozprostřete těsto pomocí stěrky, kterou občas namočte do studené vody, těsto se pak nebude tolik lepit.
  7. Poté přidejte přibližně 1/3 jablečné směsi, zakryjte tvarohovou náplní a vršek pokryjte zbytkem jablek.
  8. Pečte přibližně 25 až 30 minut v předehřáté troubě na 180 °C.

BEZ KOMENTÁŘE