Dvoubarevné ořechové řezy se zakysanou smetanou a džemem

Vyzkoušejte krásné dvoubarevné řezy s vlašskými ořechy a džemem. Příprava je sice trochu pracnější, ale výsledek rozhodně stojí za to :). Jsou vhodné jako sladká svačinka nebo chutné pohoštění pro hosty.

  • Doba přípravy: 45 minut

Ingredience

  • 125 g másla, rozpuštěného a zchlazeného
  • 1 vejce
  • 100 g cukru (krystal)
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g džemu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 hrst vlašských ořechů, mletých

pekmezaste-stanglice-430e3bbe0a0b7511451a3946acaf8d80_view_l

Postup

  1. Rozpustte máslo a nechte jej vychladnout na pokojovou teplotu.
  2. V míse rozšlehejte vejce s cukrem, přilijte máslo, přidejte smetanu a promíchejte dohladka. Poté přisypte prášek do pečiva s moukou a vše promíchejte.
  3. Těsto rozdělte do dvou misek. Do jedné poloviny zamíchejte mleté ořechy, skořici a džem, druhou část těsta nechte tak, jak je.
  4. Formu o průměru 26 cm vyložte pečícím papírem a pečte v ní světlou část těsta na 180 °C přibližně 7 minut.
  5. Druhou část těsta nalijte na první částečně upečenou a vraťe do trouby a pečte při 180 °C přibližně 15 minut, poté snižte na 150 °C a dopékejte 5 minut.
  6. Hotový koláč nechte vychladnout, nakrájejte na malé kousky a posypejte moučkovým cukrem.

BEZ KOMENTÁŘE