8 domácích receptů na ovocno-bylinkové sirupy bez vaření

Většina sirupů, na které narazíte, jsou dochucené cukrem a převařené, takže z nich vymizí velké množství živin. Zkuste pro změnu recepty na přírodní sirupy bez přidaného cukru a vaření, které vyrobíte jednoduše z bylinek, medu a ovoce. Sirupy ochutí teplý i ledový čaj, vodu, koktejly, smoothies, ale i jogurt či zmrzlinový pohár. :)

Gabriela

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • Ovoce – čerstvé nebo mražené, nasekané, s výjimkou bobulí, které nechejte v celku. Nejlepší je samozřejmě čerstvé sezónní ovoce.
  • Citrusová kůra a šťáva – z citronů, pomerančů, limetek
  • Zázvor – nasekaný nebo strouhaný, není potřeba jej loupat
  • Bylinky – roztrhané nebo nahrubo nasekané. Určitě z výběru doporučujeme mátu, bazalku, šalvěj, rozmarýn, estragon, tymián, levanduli nebo jakoukoli vaši oblíbenou bylinku.
  • Celé koření – skořice (použijte menší kousky), hřebíček
  • Extrakty – vanilka a mandle
  • Med

Univerzální postup

Krok 1 – připravte si všechny suroviny

  • Připravte si citrusy – nastrouhejte kůru a odšťavněte.
  • Bylinky rozmělněte nebo nasekejte, aby se uvolnila jejich chuť.
  • Celé koření dejte do sáčku a paličkou na maso naklepejte.
  • Ovoce omyjte a vypeckujte, je li potřeba.

Krok 2 – zkombinujte přísady dohromady

  • Všechny vybrané druhy ovoce a bylinky naskládejte do velké sklenice.
  • Promíchejte je, aby se uvolnily šťávy a smísily chutě.
  • Poté přidejte ostatní složky – koření, extrakty a med.
  • Zakryjte a dejte do chladu na 24-48 hodin, v polovině odpočívací doby jednou promíchejte. 🙂

TIP: Pokud dáváte přednost výraznější citrusové chuti, použijte nejen šťávu z citrusů, ale také nastrouhanou kůru.

Krok 3 – pečlivě přeceďte a uschovejte

  • Vše přeceďte do pořádně vymytých sklenic
  • Uchovávejte v chladu, sirup vydrží několik týdnů – dle ingrediencí. Pokud jste použili více citrusové šťávy či zázvoru, vydrží vám o něco déle.

Recepty

Podle výše uvedeného postupu si můžete připravit recepty z jakýchkoli surovin chcete, záleží na fantazii a vaší chuti. Nebo se můžete inspirovat těmito 8 osvědčenými kombinacemi, které jsou opravdu vynikající.

1 Borůvkový sirup s šalvějí

Borůvky nebo ostružiny, šalvěj, citrón, med.

2 Citrónový sirup se zázvorem

Citrón, med, zázvor – jemně nasekaný, nejlépe nastrouhaný.

3 Jahodový sirup s bazalkou

Med, jahody, limetka, bazalka.

4 Broskvový sirup s příchutí mandlí

Broskve nebo nektarinky, můžete zkusit i mango, mandlový extrakt, med, citron.

5 Jablečný sirup se skořicí

Jablka – nejlépe nastrouhaná, nebo nasekaná najemno, javorový sirup a med, skořice, citron.

6 třešňový sirup s vanilkou

Třešně, vanilkový extrakt, citron, med.

7 Ananasový sirup s mátou

Ananas, máta, med, citron.

8 Malinový sirup s pomerančem

Maliny, pomeranč, med.

Trvanlivost

Protože se tyto čerstvé sirupy nevaří, je jejich životnost poněkud kratší, než u sirupů převařených. Přesný čas se bude měnit v závislosti na druhu ovoce a dalších ingrediencí.

Obecně vám všechny sirupy vydrží minimálně 2 týdny. Sirupy se zázvorem a citronem mají delší trvanlivost, než ostatní příchutě –  v lednici vydrží i po dobu 2-3 měsíců.

TIP: Chcete-li mít více sirupu na delší dobu, dejte část do lednice a zbytek můžete zamrazit.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Jednoduchý řecký chléb plněný sýrem feta

Vepřové s nektarinkami

Bezlepkové tvarohové vdolky

Květákové kari s rýží

Jednoduchý tvarohový dortík s ovocem

Mrkvové muffinky

Raw citrónovo kokosové řezy

Tvarohový koláč z ovesných vloček, kokosu s goji

Netradiční štrůdl s perníkem

Čokoládové mini cheesecaky s kokosovo – pekanovou polevou

Dýňový cheesecake

Kapustové karbanátky