Přejít na obsah
Menu
recept-na-bagetu-se-seminky

Domácí křupavé bagety s dýňovými a slunečnicovými semínky

Pro mne osobně není nic lepšího, než se zakousnout do čerstvě upečeného domácího pečiva. Tomuto zážitku často ale předchází složitá příprava, či dlouhý recept. V tomto případě na vás čekají krásně křupavé bagetky, které stihnete oproti jiným receptům rychle a chuťově jsou opravdu nepřekonatelné :).

Zobrazit více

Ingredience

Kvásek

  • 7g instantního droždí
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 120ml vlažné vody

Těsto

  • 60 ml olivového oleje
  • 170 ml vody
  • 300 g hladké mouky (může být i hladká špaldová)
  • 150 g celozrnné chlebové mouky
  • hrst dýňových, slunečnicových semínek (nebo i ořechů)
  • 1 lžičku soli
  • máslo, rozpuštěné na potření

1-5-773x1024

Postup

1

V menší misce promíchejte vlažnou vodu s droždím a cukrem. Přikryjte a nechte stát na teplém místě přibližně 10 minut, nebo dokud se droždí nezaktivuje.

2

Poté přilijte olej a 170 ml vlažné vody.

3

Přidejte obě mouku, semínka, sůl a hněťte buď ručně nebo v robotu, dokud nebudete mít hladké a viskózní těsto. Přendejte jej do olejem vymazané mísy a nechte kynout min. 2 hodiny, nebo dokud nezdvojnásobí objem.

4

Předehřejte troubu na 190 °C.

5

Těsto dejte na vál, napulte a vytvarujte dvě bagety. Plech vyložte pečícím papírem a položte na něj bagety.

6

Každou bagetu několikrát nařízněte žiletkou, potřete rozpuštěným máslem a posypejte semínky dle chuti. Pečte přibližně 40 minut a poté enchte vychladnout na mřížce.

7

Pokud chcete bagety snídat, jsou zde dvě možnosti v závislosti na tom, kolik času ráno máte. 1) Buď si můžete těsto zpracovat den předem a dát jej přes noc do lednice (proces kynutí se chladem zpomalí), ráno vás tak bude čekat jen vymodelování bagetek a jejich pečení 2) nebo již hotové bagety alespoň nahřejte v troubě, abyste je trochu probudily. I tak jsou výborné.

8

Místo semínek můžete ve stejném množství použít opražené vlašské ořechy. Výborně se bagetky budou hodit k sýrovému talíři a vínu.

Mohlo by vás zajímat: bageta, domácí recepty, dýňová semínka, kynuté těsto, pečení, pečivo, semínka, slané recepty, Snídaně a svačiny, Vegetariánské

Zdroj: lagom.cz

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře